Premijera u kruševačkom pozorištu

Izvor: RTS, 26.Jan.2019, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera u kruševačkom pozorištu

U Kruševcu prva pozorišna premijera u ovoj godini: „Hroniku palanačkog groblja”, delo srpske spisateljice i prve žene u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Isidore Sekulić, na scenu Kruševačkog pozorišta postavio je reditelj Ivan Vuković.
Hrabrost je uhvatiti se u pozorištu u koštac sa delom Isidore Sekulić koja je, po rečima njenih savremenika, pisala oštro, bez udvaranja, muški.
 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />„Jedan festival gledanja kroz špijunku kritike, nametanja kodeksa ponašanja. I recimo kao što palanka zna da ocrni čoveka, tako je Isidora znala da ocrni palanku”, kaže Bojan Veljović, glumac. 
„Ova predstava je napravljena od tri priče iz Hronike palanačkog groblja. Ima tu još četiri priče, tako da nadam se da ću nastaviti da se bavim ovim. U svakom slučaju, Isidora je to zaslužila, a ja se nadam da nisam pokvario ono što je ona napisala”, objašnjava Ivan Vuković, reditelj.
Kosta Zemljotres i njegovi potomci, Vlaovići i deca su mrtvi. O promašenim životima, unapred određenim podnebljem, tradicijom i nasleđem pričaju sa onog sveta. Zato se i cela predstava događa na groblju, a glavni rekvizit je krstača.
U pripovedanju im zdušno pomaže Palanka, koja ne ostavlja na miru ni pokojnike, a koju tumači Marija Gašić.
Osim Marije i Bojana, u glumačkom ansamblu su Nebojša Vranić, Nikola Rakić, Ema Stojanović i kao pojačanje Aleksandar Đinđić i Suzana Lukić koja dugo nije igrala u rodnom gradu.
„Ja nekako mislim da prdstava dosta govori o ženi u Srbiji. I bez obzira što je pisana tako davno, na žalost ona je i danas aktuelna. I to je strašno”, smatra Suzana Lukić, glumica.
Četvrtu premijeru u ovoj sezoni publika je gledala iz udobnih novih sedišta. Preko projekta „Gradovi u fokusu”, kruševačko pozorište dobilo je 5 miliona dinara, za obnovu enterijera i to 27 godina od poslednje rekonstrukcije.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.