Posle više od decenije selo Kamenare dobilo zdravu pijaću vodu

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle više od decenije selo Kamenare dobilo zdravu pijaću vodu

Posle 12 godina, u selu Kamenare kod Kruševca, stekli su se uslovi za priključenje 106 domaćinstava na sistem za vodosnabdevanje akumulacije Ćelije. Osim žitelja Kamenara, zdravu pijaću vodu uskoro će dobiti još 5 sela na levoj obali Zapadne Morave.
Zahvaljujući televizijskom serijalu i humanitarnom projektu ,,S Tamarom u akciji,, i kruševačkom vodovodu, tročlana porodica Miletić iz Kamenara, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prva je u aprilu priključena na magistralni vodovod. Ostali su morali da sačekaju do jeseni, da se radovi na hidroforskom postrojenju i rekonstrukciji sekundarne mreže završe.
 
"Tvrda je voda i nije bila za piće. Nije ni za pranje. Snalazio se kako je ko umeo. Kupovalo se u prodavnici. Razlika je drastična i bolji su uslovi za život", kaže Gradimir Miletić, iz Kamenara.
Pitku vodu dobila je i crkva Svete Petke. A danas se krenulo i sa priključivanjem ostalih domaćinstava.
"Meštani sela Kamenare su 3 i po miliona dinara sakupili još 2007. godine i 2008. godine naš deo, završen je sekundarni deo vodovodne mreže. Po projektu je - za još pola Kamenara da se proširi. Biće vode", kaže Dejan Sekulić, predsednik MO Kamenare.
Radovi na izgradnji magistralnog cevovoda od rezervoara u Brajkovcu do Kamenara, dužine 3.400 metara, crpne stanice, postrojenja trajali su dve godine. Vrednost ukupne investicije je 21 i po milion dinara. Ali posao nije završen.
"Ostalo je još pet sela koja su u sistemu i koja nisu dobila vodu. Ove godine smo uradili crpnu stanicu Konjuh, sledeće godine je u planu izrada rezervoara Konjuh i ostalih delova sistema za sela Globare Ljubava, Lazarevac, Komorane", kaže Vladimir Milosavljević, direktor JKP Vodovod Kruševac.
Od 101 sela na teritoriji Grada, 65 se pijaćom vodom snabdeva sa akumulacije Ćelije, što je skoro 90 procenata stanovništva. Pored pomenutih, magistralni vod se gradi u još osam sela, a za šest je u izradi projektna dokumentacija. Planovi su da pijaća voda sa akumulacije do svih seoskih domaćinstava stigne za 4 godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.