Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio dozvolu za rad

Izvor: RTS, 18.Okt.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu dobio dozvolu za rad

Potpisom ministra prosvete Mladena Šarčevića, Poljoprivredni fakultet u Kruševcu, kao deo Univerziteta u Nišu, pre nedelju dana zvanično je dobio dozvolu za rad. Zbog proceduralnih kašnjenja kasnio je i konkurs, pa u prvoj generaciji neće biti ispunjena odobrena kvota od 105 studenata za upis na tri studijska programa - voćarstvo i vinogradasrtvo, ratarstvo-povrtarstvo i stočarstvo.
Na vratima novoosnovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fakulteta spisak sa imenima pedeset četvoro budućih brucoša koji su pre dva dana s uspehom položili prijemni ispit i stekli pravo da se školuju na teret budžeta.

"Drugi sam na rang-listi, tradicionalno se bavim poljoprivredom, baš ratarstvom i povrtarstvom. Mnogo će mi značiti u mom daljem životu da pomognem svojoj porodici i nastavim tu tradiciju", kaže budući student Lazar Milojević.
Milica Gmijović kaže da je srećna što može da studira u svom gradu jer ne remeti svoje ustaljene aktivnosti, a tu su joj porodica i prijatelji.
Uz niže troškove stanovanja i povlašćenu cenu ishrane od 3.900 dinara mesečno u Domu učenika, fakultet studentima nudi i dodatne pogodnosti.
"Upis je besplatan kod nas, prijava je besplatna, praktično student samo kupi indeks i donese dve slike. Školarina je za samofinansirajuće studente, ako ih bude bilo, vrlo niska, 60.000 dinara, a u odnosu na druge fakultete, moguće je da se taj iznos plati u više rata", ističe v. d. dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu Ivan Filipović.
Praktična nastava realizovaće se na 200 hektara oglednih parcela, a teorijska u 11 savremeno opremljenih kabineta jednog od najlepših kruševačkih zdanja, za čiju je rekonstrukciju iz gradskog budžeta izdvojeno 33 miliona dinara.
"Grad je otvoren za sve fakultete koji žele da ovde otvore svoja odeljenja. Mi ćemo se potruditi da im pružimo maksimalnu podršku i pomoći da grad Kruševac napokon postane univerzitetski grad, ono što i građani, a posebno naša deca zaslužuju da imaju", kaže gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.
Upis prve generacije studenta Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu počinje sutra, a svečana podela indeksa i zvanični početak nastave zakazani su za ponedeljak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.