Politički miting   na Vidovdan vređa Kruševljane

Izvor: Blic, 19.Jun.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički miting na Vidovdan vređa Kruševljane

Kruševac - Obeležavanje Vidovdana u Kruševcu ima posebnu simboliku. To je dan kada se odaje pošta kosovskim stradalnicima, polažu venci na Spomenik kosovskim junacima, u crkvi Lazarici se služi arhijerejska liturgija i kroz centar grada prolazi crkvena litija. Kruševljani kažu da Vidovdan nije dan za slavlja i masovne političke skupove, zato većina ne odobrava da se 28. juna u tom gradu u organizaciji SNS i NS održi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veliki stranački skup, a zatim i koncert estradnih folk zvezda.

- Ovaj datum je formalno označen kao državni, verski i gradski praznik, ali za Kruševac i Kruševljane on ima mnogo veći značaj. Ove godine će Vidovdanske svečanosti trajati do 28. juna, ali tog dana, u skladu sa njegovom simbolikom, neće biti slavlja. Građani i gosti Kruševca će učestvovati na crkvenoj liturgiji i litiji i položiti vence u znak sećanja na žrtve pale tokom sedam vekova postojanja grada. Pozivam sve koji će tog dana biti gosti Kruševca da svojim aktivnostima i ponašanjem ispoštuju simboliku, dostojanstvo i značaj koji Vidovdan ima za sve nas - kaže Vesna Vesković (DS), predsednica Skupštine grada.

U Srpskoj naprednoj stranci kažu da na mitingu očekuju dolazak 20.000 građana iz cele Srbije, a posle toga sa iste bine učesnike mitinga zabaviće folk pevači.

- Očekujemo oko 20.000 građana iz čitave Srbije koji će se pridružiti inicijativi SNS da na miran i civilizovan način iskažu nezadovoljstvo radom Vlade Srbije i da pokažu ogromnu snagu i odlučnost za raspisivanje prevremenih izbora. Priželjkujemo da se nakon Vidovdana u Srbiji nešto promeni i da ovaj dan bude početak kraha jedne bahate i antisrpske vlasti i politike. Ne vidim ništa loše u tome što se miting organizuje baš na Vidovdan. Uostalom, i mi članovi SNS kao Kruševljani imamo pravo da pozovemo svoje goste u grad kao što to čini vlast - objašnjava Ivan Manojlović, portparol SNS u Kruševcu. Miting opozicionih stranaka zakazan je za 18 časova na Trgu kosovskih junaka gde će, samo nekoliko sati pre toga, brojne delegacije položiti cveće i gde će proći litija. Manojlović kaže da SNS planira da Kruševljanima po završetku mitinga pokloni koncert estradnih zvezda, a ko će nastupiti još nije poznato. U toku su pregovori, pominju se poznata imena među kojima je i Ceca Ražnatović.

Povodom najavljenog mitinga opozicije Gradski odbor G17 plus uputio je pismo svim političkim strankama u gradu u kojem „poziva sve stranke da Vidovdan u Kruševcu bude dan bez političkih aktivnosti, a SNS da miting organizuje u nekom drugom gradu". Odluku narodnjaka da miting organizuju na Vidovdan osudila je i Jedinstvena Srbija.

- Potez SNS je u najmanju ruku nepristojan! Niko im ne brani da organizuju miting, ali su to mogli da urade 27. ili 29. juna, a ne baš na Vidovdan. Plašim se da to ne izazove negativne efekte u gradu i ne stvori atmosferu koja ne priliči Vidovdanu - kaže Radoslav Komlenović, predsednik Gradskog odbora Jedinstvene Srbije, koja zajedno sa DS, SPS i G17 plus čini vladajuću koaliciju u gradu.

Ideju o održavanju mitinga na Vidovdan ne podržavaju ni opozicione SRS i DSS.

- DSS nije dobila poziv da učestvuje na mitingu, ali i ako ga stranka bude dobila i prihvatila ja, kao građanin Kruševca, neću se pojaviti na njemu! Prethodnih godina smo dva dana pre Vidovdana vodili računa da ne bude muzičkih događaja, da se ne ugroze litija i protokol. Taj dan je najvažniji u istoriji Kruševca, a organizatori mitinga moraju voditi računa o interesima grada. Čak i ako miting bude uveče, neki će doći ranije što može da bude problem za bezbednost - ističe Dragan Azdejković, bivši gradonačelnik Kruševca i predsednik lokalnog odbora DSS.

SPC: Samo liturgija

U crkvi Lazarici smatraju da nije na njima da ocenjuju da li je zakazivanje političkog mitinga u Kruševcu na Vidovdan primereno ili ne, i kažu da je tog dana najvažnija arhijerejska liturgija.

- Prilikom pripreme programa za Vidovdanske svečanosti i Vidovdan sugerisali smo organizatorima da ni 27. juna uveče, kada počinje liturgija, ne bude drugih programa i aktivnosti. Takođe smo zamolili da se promeni termin održavanja roditeljskih sastanaka u školama koji su obično na Vidovdan pre podne, kako bi što više građana i vernika učestvovalo u litiji. Kada smo dogovarali tribinu sa akademikom Vladetom Jerotićem, naglasili smo da to ne može biti od 21. do 28. juna, tako da je tribina zakazana za 29. jun - objašnjava sveštenik Dragi Veškovac, starešina crkve Lazarice.

Građani o mitingu

Života Krstić

Uvek je vreme da se testira vlast, pogotovo ako je loša kao ova. Što se tiče toga da li je baš Kruševac pravo mesto, nisam o tome puno razmišljao.

Mirjana Petrović

Ako gospodin Nikolić hoće da pravi miting, neka to uradi u svom Kragujevcu, ali ne na Vidovdan i ne u mom Kruševcu. To je sramna odluka!

Dejan Milojević

Političke stranke ne prezaju ni od čega da bi ubrale po koji jeftini politički poen. Kruševac je poslednje mesto na svetu gde bi na Vidovdan trebalo da se organizuje politički miting.

Nebojša Raičević

Pravo je opozicije da organizuje mitinge gde i kada hoće, ali su imali 29. jun ili neki drugi datum. Vidovdan sigurno nije primeren termin i to vređa Kruševljane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.