Pokret nezaposlenih u Kruševcu

Izvor: RTS, 11.Apr.2011, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokret nezaposlenih u Kruševcu

Nezavisni pokret nezaposlenih Srbije nastojaće da predlogom izmena zakona o zapošljavanju poboljša položaj nezaposlenih, najbrojnije grupacije u Srbiji posle penzionera.

Simbolično, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje, jer svojih prostorija nemaju, aktivisti Nezavisnog pokreta svih nezaposlenih Srbije u Kruševcu primali su nove članove.

Od februara kada je u Kruševcu Nezavisni pokret svih nezaposlenih Srbije i zvanično registrovan, gradski i opštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbori formirani su i u Nišu, Kraljevu i Svrljigu. Broj članova, među kojima ima i nezaposlenih, i radnika, i penzionera, premašio je pet hiljada. Njihov zajednički motiv je briga za budućnost.

"Ne želimo više da budemo socijalni slučajevi. Ne želimo više da se hranimo po narodnim kuhinjama", ističe Dušica Jeftić, koja je 25 godina radila kao inženjer informatike. "Želimo da imamo svoju platu, svoja primanja. Pet godina uzaludno pokušavam da dođem do posla. Prošla sam i dve prekvalifikacije u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali uzalud."

Milanka Todorović je dvadeset godina radila u konfekciji "Jastra" koja je propala. "Kad sam ostala bez posla, osam godina sam radila kod privatnika koji mi je uplatio samo godinu i po dana staža, a potom na crno još na dva mesta. Danas niti imam uslov za penziju, niti radni staž, jednostavno sam ostala  bez ikakvih sredstava."

"Završio sam srednju školu, za automehaničara. Nemam ni dana staža", priča 29-godišnji Dragan Krstić, koji posao čeka 12 godina. "Ni za sebe ne mogu da zaradim, za svoje potrebe, a kamoli da se oženim i izdržavam suprugu i decu. To nije samo moj problem, to je problem mnogih mladih ljudi u unutrašnjosti Srbije."

Pokret traži način da predlog izmena zakona o zapošljavanju uđe u skupštinsku proceduru

Konkretne korake na zaštiti interesa svih nezaposlenih Pokret je načinio predlogom izmena zakona o zapošljavanju kojima se predviđa da svi nezaposleni koji su na birou duže od godinu dana primaju nadoknadu od 70% prosečne plate, da se porodicama sa četvoro i više članova, u kojima niko ne radi, isplaćuje 70%  prosečne potrošačke korpe, a da se i jednoj i drugoj kategoriji lica uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Najvažniji posao tek predstoji, kažu u Pokretu. Potrebno je pronaći način  da se predložene novine u zakonu nađu u skupštinskoj proceduri.

"Ponudićemo svim parlamentarnim strankama da preko njih taj Zakon bude uvršten u dnevni red skupštinskog zasedanja", kaže predsednik Nezavisnog pokreta svih nezaposlenih Srbije Slavoljub Stanković.

Ukoliko to ne uspe, Stanković najavljuje da će početi da prikupljaju potpise građana širom Srbije, kako bi njihovi predlozi ipak došli do poslanika i ušli u skupštinsku proceduru.

Prema nekim podacima, u Srbiji ima oko 750.000 nezaposlenih, što ih po brojnosti čini drugom grupacijom u društvu (posle penzionera), pa se u  Nezavisnom  pokretu nezaposlenih nadaju da će se ujedinjen njihov glas mnogo jače čuti, a nagomilani egzistencijalni problemi brže rešavati.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokret nezaposlenih u Kruševcu

Izvor: KruNet.net, 12.Apr.2011, 13:07

Nezavisni pokret nezaposlenih Srbije nastojaće da predlogom izmena zakona o zapošljavanju poboljša položaj nezaposlenih, najbrojnije grupacije u Srbiji posle penzionera. Simbolično, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje, jer svojih prostorija nemaju, aktivisti..

Nastavak na KruNet.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.