Patrijarh u ponedeljak na Gazimestanu i u Gračanici

Izvor: Blic, 26.Jun.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh u ponedeljak na Gazimestanu i u Gračanici

Patrijarh srpski Irinej služiće u ponedeljak, 28. juna svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica i održati parastos poginulim Srbima 1389. godine kod spomenika Gazimestanu, rečeno je danas Tanjugu u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Uz patrijarha, liturgiju i parastos će služiti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije koji je i administrator Eparhije raško-prizrenske, zatim vladike Atansije i Teodosije, a očekuje se dolazak i vladike Jovana Šumadijskog.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Istovremeno, će u Kruševcu polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima u tom gradu biti obeležena 621. godišnjica boja na Kosovu.

To okupljanje predvodiće državni sekretar u tom ministarstvu Negovan Stanković, a vence će položiti predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Kruševca.

Vidovdan je državni praznik koji se radno obeležava u spomen na Kosovsku bitku, a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji.

Boj na Kosovu, koji se odigrao 28. (15.) juna 1389. godine na Gazimestanu u kolektivnom sećanju srpskog naroda simbolizuje slobodu, otpor tuđinu, negovanje patriotizma, nacionalnog bića, viteštva i herojstva.

Taj događaj bio je prekretnica u nacionalnoj istoriji posle perioda uspona pod vladarima iz dinastije Nemanjić.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.