Orbović: Neprihatljive izmene penzionog zakona

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Neprihatljive izmene penzionog zakona

Izmene i dopune Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju neprihvatljive za ŠŠ. Uradićemo sve da u predlog zakona uđu naše izmene. Tražimo zaštitu za buduće penzionere, tvrdi Ljubisav Orbović.

Savez samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) smatra neprihvatljivim utvrdjivanje izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju bez njegovog razmatranja na socijalno-ekonomskom savetu i uvažavanja predloga i zahteva sindikata, izjavio je danas u Kruševcu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predsednik ŠŠ-a Ljubisav Orbović.

On je kazao da će taj sindikat sprovesti sve aktivnosti kako bi pre donošenja Zakona bile unete izmene koje se tiču budućeg uskladjivanja penzija, pomeranja starosne granice i penzionisanja bivših zaposlenih koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Prema njegovim tvrdnjama, penzije će se do 2015. godine smanjiti za 25 odsto, dok će se starosna granica povećavati, posebno kada su žene u pitanju.

On je zatražio da u Zakonu ostane takozvani zaštitni član koji penzionerima garantuje penziju ne manju od 60 odsto prosečne zarade.

"Ovakav stav podržale su i kolege iz drugih centrala sindikata sa kojima smo dogovorili zajedničke amandmane koje ćemo predstaviti poslaničkim grupama", rekao je Orbović i dodao da će ŠŠ, ako te aktivnosti ne budu dale očekivane rezultate, doneti odluka o daljim načinima sindikalne borbe.

Komentarišući privrednu situaciju u Srbiji, Orbović je rekao da je pravi trenutak da se izvrši pritisak kako bi se privreda pokrenula.

Zarade su u proseku smanjene za 30 odsto, broj nezaposlenih je sve veći, dok se gotovo više nista ne proizvodi rekao je Orbović koji je danas pozvao sve strukture u društvu da se uključe u rešavanje ovog problema.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.