Izvor: B92, 23.Nov.2018, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija oštro osudila napad na Borka Stefanovića

Opozicione stranke osudile su fizički napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. One su reagovale saopštenjima.

Predsednik Levice Srbije i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Borko Stefanović i aktivisti Levice Boban Jovanović i Marko Dimić brutalno su pretučeni danas u Kruševcu od strane "batinaša naoružanih šipkama" uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju, saopšteno je iz saveza.

Usled težih povreda glave, Borko Stefanović je prevezen u Urgentni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centar, Jovanoviću su izbijena dva zuba i rasečena usna, dok je Dimić zadobio više udaraca u glavu. Kako je navedeno, grupa batinaša naoružanih šipkama presrela su Stefanovića ispred MZ Rasadnik u Kruševcu, oborila ga na asfalt i besomučno tukla. Pošto su Stefanoviću u pomoć pritrčali Jovanović i Dimić, napadači su se obrušili i na njih.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je da se hitno ispita slučaj napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih stranačkih kolega u Kruševcu, a da vinovnici budu strogo kažnjeni.

"Najoštrije osudjujemo napad na Borka Stefanovića i članove njegove delegacije", naveo je Jovanović, a preneo DSS. Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da je fizičko ili bilo kakvo drugo nasilje apsolutno nedopustivo u uredjenom društvu.

Socijaldemokratska stranka (SDS) osudila je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih kolega u Kruševcu, navodeći da je napad na opoziciju napad na demokratiju i normalnost u Srbiji.SDS je u saopštenju naveo da su "lični kriminalci" predsednika Srbije Aleksandra Vučića pretukli Stefanovića i njegove saradnike pred tribinu Saveza za Srbiju u Kruševcu, navodeći da je napad usledio "nakon što je poslednjih dana maksimalno pojačana medijska satanizacija i orkestrirana kampanja" protiv opozicionih političara.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je večeras da napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojicu njegovih saradnika mora hitno da bude istražen, a napadači uhapšeni. Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da vlast i oni koji sprovode zakone ne smeju da ćute pred onim što se večeras dogodilo u Kruševcu, već da moraju odmah reagovati i već večeras uhapsiti napadače.

"Ako je MUP, koji to mora da uradi, nesposoban, onda ćemo se ili sami organizovati ili ćemo možda da pozovemo ROSU sa Kosova da dodje u Kruševac, jer kada oni hapse bar je svima jasno šta se dešava i ko iza toga stoji. Nije valjda da Bratislav Gašić zna samo kakve novinarke voli, a ne zna ko to bije ljude po Kruševcu", naveo je Jovanović, a preneo LDP.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila napad na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića, koji se dogodio u Kruševcu.

LSV je u saopštenju navela da je nasilje na političkoj sceni Srbije postalo svakodnevna pojava.

"Nije prošlo ni 48 časova od napada na prostorije LSV u Novom Bečeju, a usledio je novi napad na predsednika jedne političke stranke u Srbiji", podsetila je u saopštenju LSV.

Stranka je zatražila da policija u što kraćem roku javnost upozna sa informacijama o počioniocima ovog napada i da ih privede.

"Srbija je evropska država i nedopustivo je da u političkoj areni dominara nasilje. Nažalost, ono je postalo svakodnevna pojava", piše u saopštenju koje je potpisao portparol LSV Aleksandar Marton.

Pokušaj ubistva jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića je kulminacija višegodišnje brutalne kampanje i satanizacije demokratske opozicije u Srbiji koja se pretvara u krvoproliće, saopštila je Nova stranka.

Brutalni napad na Borka Stefanovića koji se večeras dogodio u Kruševcu je neoboriv dokaz da je Srbija uvedena u fašizam, dodaje ova stranka u saopštenju i poziva predsednika republike Aleksandra Vučića da pod hitno rasformira svoje falange odgovorne za pokušaj ubistva Borka Stefanovića.

“Od ministra Nebojše Stefanovića zahtevamo da momentalno podnese ostavku na tu funkciju”, zaključuje se u saopštenju.

Lica osumnjičena za napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića već su uhapšena, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da osudjuje to što se dogodilo.

"Dobio sam informaciju po okončanju sastanka. Republika Srbija je pravna država, lica koja su učestvovala u incidentu su uhapšena. Napadnuti imaju lakše povrede. Država je reagovala hitno, obavila svoj posao, pokazala da nije banana država", rekao je on nakon sastanka sa premijerkom i ministrima održanom povodom situacije na KiM.

On je naglasio i da ne želi da govori o različitim verzijama kako je do tog napada došlo.

"Nemam pravo da se zalažem za najoštriju kaznu, ali bih voleo da se to dogodi, jer Srbija mora da bude zemlja u kojoj se poštuje kad neko ima drugačije mišljenje, u kojoj se poštuje pravo na okupljanje...", poručio je. Dodao je i da je to jedini način na koji država treba da reaguje kada je neko napadnut.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.