Odbrambena industrija da ostane u državna

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrambena industrija da ostane u državna

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da šest fabrika iz grupacija odbrambene industrije treba da ostanu sa većinskim državnim kapitalom i upravljanjem. Šutanovac je novinarima u Kruševcu rekao da te fabrike predstavljaju izvanredan državni resurs koji domaći sistem odbrane ne sme da izgubi poput nekih država u tranziciji.

"Svesni smo da je veliki broj država u fazi tranzicije izgubio kapacitet odbrambene industrije i da su u situaciji da kupuju proizvode te oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz inostranstva", rekao je on.

Šutanovac je podsetio i da je Srbija danas na mapi sveta jedna od najmanjih država sa najvećim izvozom naoružanja i vojne opreme i da taj trend moramo da održimo i u narednom periodu.

On je podsetio da je privatnim firmama izdat veliki broj dozvola za proizvodnju naoružanja i vojne opreme u Srbiji.

Šutanovac je objasnio da se privatnici uglavnom interesuju za proizvodnju balističke opreme, kao i odeće koja više spada u policijsko-bezbednosni segment.

On je dodao i da je Srbiji dragocen svaki strani investitor koji želi da dođe i investira u proizvodnju, navodeći da je potrebno da se putem zakona definiše državno i privatno partnerstvo.

Ministar odbrane je prethodno obišao Industriju mašina i komponenata "14. oktobar" , a razgovarao je i sa predstavnicima lokalne samouprave.

Ministarstvo odbrane Srbije završava projekat formiranja univerziteta odbrane u Beogradu na kome će, osim bazičnih studija Vojne akademije i Vojno-medicinske akademije, moći da se izučava i vojno inžinjerstvo, najavio je Šutanovac.

On je rekao da će otvaranjem univerziteta odbrane u Srbiji biti stvorene mogućnosti za razvoj domaće odbrambene industrije.

"Želja nam je da jedan broj studenata iz regiona bude na ovim studijama u Beogradu", rekao je Šutanovac.

Pre posete ovoj fabrici, on je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave o mogućnostima zamene viška vojnih nepokretnosti za stambene jedinice.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.