OD BEOGRADA DO KRUŠEVCA ZA SAMO 90 MINUTA! Prva deonica moravskog koridora biće otvorena U SUBOTU

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 07:16

OD BEOGRADA DO KRUŠEVCA ZA SAMO 90 MINUTA! Prva deonica moravskog koridora biće otvorena U SUBOTU

Moravski koridor biće i najširi u Srbiji sa ukupnom širinom od 30 metara, što je za blizu dva metra šire od ostalih, a projektovana maksimalna brzina biće 130 kilometara na sat.

Prva deonica moravskog koridora otvara se za saobraćaj u subotu, a planirano je da kompletan auto-put od Pojata do Čačka bude završen 2025. Duž prvog srpskog "pametnog" puta, vozači će u realnom vremenu biti obaveštavani o udesima, vremenskim (ne)prilikama, zastojima, odbačenim predmetima...
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Prva deonica Moravskog koridora, od Pojata do predgrađa Kruševca, u dužini od oko 17 kilometara biće otvorena u subotu, najavio je ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Puštanjem u saobraćaj ove trase značajno će se skratiti vreme putovanja, pa će se od Beograda do Kruševca stizati za svega 90 minuta, pola sata brže nego dosad.

Završetkom kompletnog Moravskog koridora, koji je planiran 2025, povezaće se Čačak i Pojate, odnosno Koridor 10 i 11 u dužini od ukupno 112,3 kilometara. Ovaj prvi srpski "pametni" autoput biće pokriven telekomunikacionom infrastrukturom duž cele trase, pa će vozači će u realnom vremenu biti obaveštavani o udesima, vremenskim (ne)prilikama, zastojima, odbačenim predmetima...

U svim mestima koja se nalaze na novim putevima i železničkim prugama imaćemo više investicija -  izjavio je ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

112 kilometara biće dug Moravski koridor

118 mostova, nadvožnjaka i podvožnjaka

11 petlji

800 miliona evra je vrednost izgradnje celokupnog Moravskog koridora

3.700 radnika u proseku je svakog dana angažovano na gradnji koridora

Ministar infrastrukture Goran Vesić naveo je da kada Srbija bude saobraćajno povezana, to ne znači samo da će ljudi biti bliži jedni drugima već da ćemo u svim mestima koja se nalaze na novim putevima i železničkim prugama imati više investicija.

- To znači više radnih mesta, bolji životni standard, razvoj turizma. Dužina Moravskog koridora je nešto više od 110 kilometara i on povezuje dva autoputa, a to su autoput Beograd - Niš kod petlje Pojate i autoput "Miloš Veliki", kod petlje Preljina. Između se nalazi nekoliko mesta: Ćićevac, Kruševac, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo i na ovom potezu živi oko pola miliona ljudi - naveo je ministar Vesić.

Paralelno sa izgradnjom Moravskog koridora biće napravljena i velika industrijska zona koja će se nalaziti između Varvarina i Ćićevca. Ova industrijska zona će otvoriti novu perspektivu za razvoj ove dve opštine, ali i za Trstenik i Kruševac i povećati zaposlenost lokalnog stanovništva.

Vesić je istakao da je Moravski koridor najširi i prvi "pametni" autoput u našoj zemlji.

- U budućnosti vožnja "pametnim" putevima, pomoću napredne tehnologije, biće lakša, jer će vozila moći da "čitaju" saobraćajne znake i usporavati brzinu, pa tako vozači neće moći da voze prebrzo, već koliko je propisano. Ukoliko se desi saobraćajna nesreća, sva vozila koja nailaze automatski će usporavati brzinu kako se ne bi stvarale gužve i na taj način ćemo smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i omogućiti komforniju vožnju - objasnio je Vesić.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.