Novi vlasnik kruševačkog 14. oktobra ulaže u pogone, opremu, zaposlene

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vlasnik kruševačkog 14. oktobra ulaže u pogone, opremu, zaposlene

KRUŠEVAC - Kompanija SCG, vlasnica kruševačke Industrije mašina i komponenata "14. oktobar", u prvih godinu dana od preuzimanja te fabrike investirala je u nju 1,6 miliona evra i zaposlila oko stotinu radnika.

Kompanija SCG "14. oktobar", koja je deo MSM, odnosno Čehoslovakia grupe, fabriku IMK "14. oktobar" preuzela pošto je prethodno iz stečaja kupila najveći deo imovine tog nekadašnjeg giganta. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Nekadašnja Industrija mašina i komponenata "14.oktobar" je septembra 2017. godine, posle više od godinu ipo stečaja, i četiri neuspešna pokušaja prodaje, prodata kompaniji SCG "14. oktobar" za 485 miliona dinara, što je bilo deset puta manje od procenjene vrednosti.

Generalni direktor "14. oktobra", Daniel Pribičko rekao je agenciji Beta da iako najveći deo proizvodnje čini namenski program, "sve više pažnje posvećujemo civilnoj proizvodnji".

Tako su prvi uzorci delova koji se ugradjuju u kamione TATRA, nedavno prošli kontrolu češkog partnera i uskoro se očekuje serijska proizvodnja.

Ove godine investiralo se u objekte, osavremenjavanje i popravku starih mašina i kupovinu novih, uspostavljen je savremeni informacioni sistem.

Preduzeće danas zapošljava 233 radnika, stotinak više nego što ih je bilo u vreme kupovine fabrike.

Direktor je najavio da će do kraja ove godine biti zaposleno još 80 radnika i rekao da planira da se do 2022. godine godišnje ulaže po dva miliona evra, da se svake godine zaposli po 200 radnika.

Kompanija je, kazao je Pribičko, odlučila da samostalno obučava kadrove jer su joj potrebna zanimanja kojih uglavnom nema u obrazovnom sistemu, a metalska industrija je godinama bila u padu.

Na obuci za operatere mašinske obrade na CNC mašinama sada je osam polaznika, do kraja meseca bi biće ih još 20, dok bi 15 mladih ljudi trebalo da počne obuku za kovače.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.