Nezaboravni izlet do Ruske crkve

Izvor: MC Bor, 15.Sep.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaboravni izlet do Ruske crkve

Bor, 15. septembar. Tekst: Dobrila Filipović, foto Zvonko Damnjanović
Borska Podružnica Društva za borbu protiv raka Bora organizovala je za pacijente i medicinsko osoblje, 12. septembra, izlet manastiru Sveti Roman, Ruskoj spomen ­crkvi, manastiru Pokrova svete Bogorodice u Đunisu i Ribarskoj banji nedaleko od Kruševca.
Posebnu pažnju Boranima pobudila je priča o manastiru Sveti Roman čije se postojanje vezuje za početak 11. veka.

U minulim >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << ratnim vremenima, ovde su se okrepljivali i lečili srpski ratnici.
Ovde se 1 876. godine, u srpsko­turiskom ratu, zetekao i kasnije poginuo ruski plemić
Nikolaj Rajevski. Veliki ruski pisac Lav Tolstoj uzeo je vojvodu Rajevskog za svog glavnog junaka u romanu “Ana Karanjina”, s tim što ga je “prekrstio” u Vronskog.
Izletnici su u Ruskoj spomen-­crkvi, podignutoj početkom 20. veka, saznali da je ovo zdanje podigla ruska plemikinja Marija Rajevski i to na mestu pogobije njenog slavnog bratanca, Rajevskog. Crkva je jedinstveni spomenik srpsko­-ruskom bratstvu i zajedničkoj borbi dobrovoljaca carske Rusije u borbi protiv turskih osvajača.
­Ovo je sedmi put kako organizujemo druženja i izlete naših lekara i pacijenata. Na ovaj način bolje se upoznajemo i zbližavamo u borbi za nove životne podvige. Uostalom, naša Podružnica je među najaktivnijim u Srbiji – kaže dr Goran Bogdanović, predsednik borske Podružnice.
Share
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.