Nema raskola u SPC

Izvor: Politika, 25.Jan.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema raskola u SPC

Kruševac – Patrijarh Irinej održao je sinoć svoju prvu besedu van Beograda, u crkvi Svetog Đorđa u Kruševcu. Ova crkva, otvorena 1904. godine, kada je otkriven i Spomenik kosovskim junacima, bila je tesna da primi sve vernike koji su došli da pozdrave novog poglavara SPC.

Patrijarh Irinej je u svojoj besedi zahvalio vernom narodu kruševačkog kraja i sveštenstvu na dosadašnjoj privrženosti gospodu Bogu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i obećao da će i dalje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kad god je u prilici, posećivati ovaj kraj. On je ponovio da je volja Božija odlučila da izbor od trojice episkopa padne na njega i da se videlo da nisu tačne tvrdnje u nekim glasilima da postoji raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Posle besede i davanja blagoslova u crkvi Svetog Đorđa, patrijarh Irinej je prisustvovao Svetosavskoj akademiji u Kruševačkom pozorištu i dodeli Svetosavske povelje Kulturno-prosvetne zajednice Kruševac bibliotekaru Ljubici Petković, uredniku časopisa „Pravoslavlje", za reafirmaciju crkvenih biblioteka i doprinos razvoju prosvete i kulture u Srbiji.

R. Stanković

-------------------------------------------------------------

„Crkvena vlada” zasedala u punom sastavu

Sastav Sinoda neće se menjati do zasedanja u maju. – Patrijarh Irinej razgovarao sa protojerejem Vitalijem Tarasjevim. – Susret sa novinarima u četvrtak

Sednici Svetog arhijerejskog sinoda posle dužeg vremena juče je predsedavao patrijarh – doskorašnji vladika niški Irinej, novi prvojerarh srpske Crkve. Sinod je razmatrao tekuća pitanja, pa posle zasedanja nisu objavljivana nikakva saopštenja za javnost, a patrijarh Irinej juče je predsedavao i sednici Patrijaršijskog upravnog odbora.

Kao vladika niški, poglavar srpske Crkve bio je član Sinoda, kojem je, u odsustvu blaženopočivšeg patrijarha Pavla, predsedavao najstariji član ovog crkvenog tela po rukopoloženju, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je tu dužnost nastavio da obavlja i posle patrijarhove smrti, kada ga je Sinod imenovao za čuvara patrijaraškog trona.

Sveti arhijerejski sabor je na zasedanju u maju prošle godine izabrao nove članove „crkvene vlade”, budući da je dvogodišnji mandat istekao svim prethodnim članovima, uključujući tu i mitropolita Amfilohija. Tada su za članove Sinoda izabrani vladika bački Irinej, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, vladika dalmatinski Fotije i patrijarh Irinej, koji je tada bio episkop niški. Njegovim izborom za patrijarha, u Sinodu je ostalo jedno upražnjeno mesto, a jednom članu „crkvene vlade”, mitropolitu Amfilohiju, mandat je istekao, pa se već najavljuje da bi sastav Sinoda trebalo da bude jedna od tema redovnog, majskog zasedanja Sabora i ove godine. Nezvanično, sastav Sinoda do tada se neće menjati, budući da njegove članove bira najviše crkveno telo.

Patrijarh Irinej sastao se juče u Patrijaršijskom dvoru i sa starešinom Svetotrojičkog hrama Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, protojerejem Vitalijem Tarasjevim. Srpski patrijarh prihvatio je poziv oca Vitalija da na godišnjicu ustoličenja patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, 31. januara, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u ruskoj crkvi na Tašmajdanu. Novi, 45. poglavar SPC, uskoro bi trebalo da se sastane i sa novinarima – kako je najavljeno, konferencija za medije najverovatnije će biti održana u četvrtak u Patrijaršijskom dvoru.

Novi predstojatelj srpske Crkve prvi put je pomenut i u molitvi bratstva manastira Hilandar, u nedelju, na saboru hilandarskih jeromonaha i đakona, predvođenih igumanom Metodijem, kada je služeno posebno blagodarenje, povodom izbora i ustoličenja novog poglavara SPC.

Izbor novog srpskog patrijarha komentariše se i u stranim medijima. Sagovornik katoličke novinske agencije „Katpres”, Ditmar Vinkler, austrijski crkveni istoričar i stručnjak za istočne crkve, izjavio je da očekuje da će patrijarh Irinej nastaviti ekumenski dijalog. On je naglasio i da prvojerarh SPC „smatra Kosovo jezgrom srpskog pravoslavlja”, kao i da će biti „politički interesantno da li će nastaviti liniju svog prethodnika, koja je predstavljala koračanje po tankoj liniji između apela na mir i oštrih kritika nezavisnosti Kosova”. U moskovskom dnevniku „Komersant” navodi se da se od 45. poglavara SPC očekuje da će pomiriti „dve grupe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi – reformista i radikala” i crkvu okrenuti Evropi. U izjavi za list „Nezavisimaja gazeta”, saradnik Instituta za slovenske narode Ruske akademije nauka, Georgije Engelgardt, rekao je da Moskovska patrijaršija pokazuje izvestan oprez prema novom patrijarhu, očekujući njegove dalje korake.

J. Beoković

[objavljeno: 26/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.