NUNS: Poštovati dostrojanstvo žrtve

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Poštovati dostrojanstvo žrtve

Beograd -- NUNS pozvalo je medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima i nesrećama poštuju etičke i profesionalne standarde definisane Kodeksom novinara.

U saopštenju NUNS je naveo da se tom udruženju obratila majka osobe koja je nedavno izvršila samoubistvo, ukazavši da je porodicu i prijatelje izuzetno pogodilo to što je vest o tome u velikom broju medija objavljena pod naslovom "Psihijatrijski bolesnik izvršio samoubistvo".

U vesti koju su mediji objavili, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se izjava načelnika gradske policije Kruševca da je 35-godišnji "Bojan D. izvršio samoubistvo skočivši sa zgrade" i da je, "po saznanjima policije, reč o psihijatrijskom bolesniku".

NUNS je naveo da je majka nastradalog u pravu kada pita "da li novinari izveštavaju ili postavljaju lekarske dijagnoze", "da li novinar sme dati ovakav naslov bez ikakvih dokaza, objašnjenja ili saopštenja lekara", kao i da je u pravu kada osporava potrebu da se u izveštajima o takvim tragedijama navode ime i prezime žrtve, ime naselja i drugi lični podaci.

Udruženje je podsetilo da Kodeks obavezuje novinara da poštuje i štiti prava i dostojanstvo žrtava. Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava, kao ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet žrtve.

"Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i nedovoljno proverene stavove. Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti žrtve, kao što je to u ovom slučaju učinio zvaničnik policije, mediji tu informaciju ne smeju da prenose", naveo je NUNS.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mediji su dužni da poštuju dostojanstvo žrtve

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jul.2012

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je u sredu novinare i medije da prilikom izveštavanja o tragičnim događajima i nesrećama poštuju etičke i profesionalne standarde definisane Kodeksom novinara Srbije... U saopštenju NUNS je naveo da se tom udruženju obratila majka osobe koja je nedavno...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.