Mediji i ravnopravnost

Izvor: RTS, 26.Okt.2012, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji i ravnopravnost

Koliko je Srbija napredovala u zaštiti ravnopravnosti, zašto i dalje ima govora mržnje prema manjinskim grupama i da li je na fudbalskoj utakmici mladih reprezentacija u Kruševcu bilo rasizma, pitanja su na na koja su odgovore pokušali da daju zvaničnici, stručnjaci i novinari na konferenciji "Mediji i ravnopravnost" u Beogradu.

Zvaničnici, stručnjaci i novinari tražili su rešenja za nepoštovanje ljudskih i manjinskih prava u Srbiji na konferenciji "Mediji i ravnopravnost" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu.

Učesnici konferencije su pokušali da odgovore na pitanja koliko je Srbija napredovala u zaštiti ravnopravnosti, Zašto i dalje ima govora mržnje prema manjinskim grupama i da li je na fudbalskoj utakmici mladih reprezentacija u Kruševcu bilo rasizma?

Mediji mogu da pomognu, ali i odmognu, kaže potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić ukazujući na to da je srpska javnost slabo informisana o detaljima Izveštaja o napretku Srbije ka Evropskoj uniji.

"Proteklih dana bili smo svedoci da je samo jedna rečenica, koja se našla u zvaničnom dokumentu, nepravedno stavila u zasenak sav napredak države, reformu ljudskih i manjinskih prava", kaže Grubješićeva.

Osim što je u zdanju na Trgu Nikole Pašića od 250 poslanika svaka treća žena, parlament Srbije može da se pohvali i gotovo najvećim brojem predstavnika nacionalnih manjina.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović kaže da političari i javne ličnosti moraju da vode računa o svakoj izgovorenoj reči i ističe da mediji moraju da budu oprezni.

"Želimo društvo istinske, a ne formalne jednakosti, koje svima treba da otvori vrata i mogućnosti", kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Ambasador Evropske Unije u Srbiji zabrinuo se kada je u jednoj užičkoj školi pitao učenike šta misle o Paradi ponosa i filmu "Šišanje".

"Video sam neko komešanje, a onda mi je nastavnik odgovorio umesto njih: Gospodine Dežer, mi se ne bavimo političkim pitanjima. Onda sam se zapitao da li su to stvarno politička pitanja i zašto se o njima ne razgovara u učionici", ispričao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Pre tri dana u svet je otišla loša slika iz Kruševca, sa utakmice mladih fudbalskih reprezentacija Srbije i Engleske.

Dobra reakcija države i medija, zaokružena brzom i čvrstom presudom suda, mora uvek da bude odgovor na nepoštovanje ljudskih i manjinskih prava, poručeno je sa skupa "Mediji i ravnopravnost".
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.