Kruševački zlatni muzičari

Izvor: RTS, 13.Jun.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševački zlatni muzičari

Osnovnu i srednju Muzičku školu "Stevan Hristić" u Kruševcu pohađa 752 đaka koji beleže izuzetne rezultate na svih 11 odseka. Ipak, brojem osvojenih nagrada, na prestižnim domaćim i regionalnim takmičenjima, posebno su se izdvojili mladi harmonikaši u klasi profesora Gorana Arsića. Publici u rodnom gradu sinoć su se predstavili Koncertom laureata.
Publika ih je dočekala aplauzom, kako i dolikuje pobednicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Za dve godine, školi i gradu, sa republičkih i prestižnih međunarodnih takmičenja Stevan, Marko, Mihajlo, Jovan, Nikola i Dušan doneli su 86 nagrada - 11 laureata, 43 prve i 32 druge nagrade.

"Ovo je jedan veliki rezultat na nivou Srbije, ne samo na nivou našeg grada. Inače naša škola slavila je prošle godine 70 godina postojanja, tako da ovo je još jedan uspeh koji daje pečat takvom jednom jubileju", kaže Aleksandar Todorović, direktor Muzičke škole "Stevan Hristić" iz Kruševca.
Ovu takmičarsku godinu klasa profesora Arsića krunisla je sa 46 nagrada. Najtrofejniji među đacima je Nikola koji je pre samo godinu dana klavirnu harmoniku zamenio dugmetarom.
"Ukupno, od kada idem u muzičku školu, osvojio sam 24 nagrade za harmoniku i 11 nagrada iz solfeđa. U ovoj godini sam osvojio 11 nagrada iz harmonike - 6 laureata i 5 prvih i 4 prve nagrade iz solfeđa. Potrebno je dosta rada, truda i vežbanja. Ja u proseku vežbam dnevno četiri sata", ističe Nikola Tonić, 4. razred niže Muzičke škole.
Bez posvećenosti i predanosti muzici nema rezulatata, a ljubav prema harmonici koju na učenike prenosi profesor Arsić smatra tajnom uspeha.
"Ja od mojih učenika stvaram umetnike na harmonici, a ne školske svirače. Svaki roditelj koji očekuje školsko učenje, ja nisam porfesor za njegovo dete. Moji učenici imaju časove harmonike u 7, 8 , 9 , 10 sati uveče, za svakog učenika i u jedan sat noću sam na raspolaganju. Kod mene nema taj šablon, nema tih okvira, nema tih pravila", objašnjava Goran Arsić, profesor harmonike.
"Kod njega je malo drugačiji sistem rada. Mi i tokom rapusta dolazimo u školu, pohađamo njegove časove. To nisu obični časovi, sve je spontano, nije po ps-u tako da kažem. To je umetnost. Zadovoljstvo je raditi i njemu i nama ", kaže Dušan Mišković, 3. godina srednje Muzičke škole.
Deo te atmosfere, izvođenjem kompozicija domaćih i stranih autora kojima su pobeđivali konkurenciju i osvajali najprestižnija međunarodna priznanja, virtuozi na harmonikama dočarali su kruševačkoj publici na Večeri laureata.
 
 
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.