Kruševac: Radionica Klot, frket

Izvor: RTS, 06.Feb.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kruševac: Radionica "Klot, frket"

U okviru projekta "Heklala,kazala" koji kruševački Narodni muzej već osam godina realizuje u saradnji sa udruženjem Etno Rasina, u Kući Simića održava se dvodnevna radionica pletenja "Klot, frket".
U prijatnom ambijentu Kuće Simića koja je već godinama mesto okupljanja i druženja, kreativnih i pomalo nostalgičnih Kruševljana vunica, konci, igle i nasmejane, dobro raspoložene žene različitog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << životnog doba. Jedne podučavaju, a druge još uvek nevešto nižu prve petlje.

"Prvi put se susrećem sa ovim, pa je malo komplikovanije. Otkud želja da naučiš da pleteš? Pa gledala sam već radove neke gotove i eto svideli su mi se. Za sebe pleteš ili nekog da obraduješ ? Pa za bebu pošto sam trudna", kaže Danijela Stanišić.
"Kad već znate osnovno pletenje onda vam nije teško mustru da vidite, kako idu petlje i napravite vrlo lep neki predmet. Najteže je čoveku kad ne radi ništa, pa ne zna šta će sam sa sobom, ovako uzmete jedno klupče konca i iglu i uradite nešto, bilo šta", objašnjava Jovanka Lazić.
Članice udruženja "Etno Rasina" godinama uspešno podučavaju Kruševljanke i Kruševljane nekim starim po malo zaboravljenim veštinama.
"Udruženje naše postoji od 2005. godine, malo smo krenuli neformalno da se družimo onda smo shvatili da zapravo kroz taj neki naš hobi saznavanje tih nekih novih veština pletenja, tkanja, heklanja, veza može da se nešto i prihoduje. Tako da smo se eto okupile i krenule da što kroz projekte, što kroz samofinansiranje, družimo se ", ističe Duška Milenković, predsednica udruženja Etno Rasina.
Udruženje za sada nema svoje stalno prodajno mesto na kome bi se mogli kupiti ručni radovi i druge rukotvorine žena koje su na radionica poput ove proteklih godina u kući Simića naučile da pletu, heklaju ili rade dekupaž. Priliku da izlože svoje radove imaju uglavnom na sajmovima ili prodajnim izložbama.
 
 
 
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.