KURIR U „SIVOM DOMU“: POVRATAK OTPISANIH

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURIR U „SIVOM DOMU“: POVRATAK OTPISANIH

KRUŠEVAC - Ubice, dileri a deca! „Ovde sam zbog heroina. Počela sam da se drogiram sa 12 godina. Da bih imala za sebe, prodavala sam. ‘Pala’ sam sa 16 i po godina.

KRUŠEVAC - Ubice, dileri a deca!

„Ovde sam zbog heroina. Počela sam da se drogiram sa 12 godina. Da bih imala za sebe, prodavala sam. ‘Pala’ sam sa 16 i po godina. Otac mi je poginuo kada sam bila beba, živim sa majkom. Učim za kuvaricu, videću da nađem neki posao kad izađem“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kaže štićenica Vaspitno-popravnog doma „Kruševac“, koja bi ovih dana trebalo da napuni 18 godina.

U otvorenom odeljenju desetak najprimernijih štićenika uživa u povlasticama. Sami su u zgradi, bez nadzora vaspitača. Svojim ponašanjem zaslužili su to pravo.

- Ovde sam skoro četiri godine. Sa 15 sam osuđen zbog dva pokušaja ubistva, imam i lakše i teže telesne povrede. Bio sam mlad, nisam znao šta radim, sada ne bih to uradio - kaže primerni 19-godišnjak.

Ovo su samo dve od dve stotine priča iz Vaspitno-popravnog doma „Kruševac“. Svaki štićenik je priča za sebe, ali nešto im je zajedničko - počinili su teška krivična dela, imaju između 14 i 23 godine i ovde će provesti od šest meseci do četiri godine.

- Svakih šest meseci šaljemo izveštaj sudu o njihovom ponašanju i od toga zavisi koliko će vremena provesti u ovoj ustanovi. Ranije su uglavnom dolazili zbog krađa, sada je 70 odsto ovde zbog dela sa elementima nasilja. Čak 90 odsto njih imalo je kontakt s narkoticima. Sada je iznenađenje ako se neko pojavi a da nije narkoman - kaže za Kurir Bratislav Ćirković, v.d. načelnika službe za tretman.

U „Krušku“ dolaze maloletnici iz svih delova Srbije, jer je to jedina ustanova takvog tipa u našoj zemlji. Različitog su materijalnog stanja, neki sa posebnim potrebama, a mnogi su iz razorenih porodica i nemaju gde da se vrate. Izgledaju starije od svojih vršnjaka jer ih je život izbrusio, ali su često nezreli i nesvesni posledica svojih postupaka.

- Velike su podele među njima. Narkomani se druže sa narkomanima, obijači sa obijačima. Dele se i po godinama. Svakom od njih treba naći „žicu“. Imali smo mladića od 19 godina koji nije znao da broji. Njemu je bilo nemoguće da sabere dva i tri, ali kada bi ga pitali koliko je 37 evra u dinarima po dnevnom kursu, to bi izračunao sa dve decimale jer mu je ta veština bila potrebna za preživljavanje - kaže Ćirković.

Svojevremeno je u VPD došao dečak iz Niša koji je imao više od 1.000 krivičnih dela. Sa 17 godina bio je težak 27 kilograma i mogao je da se svuda uvuče, pa su zbog njega promenjene rešetke, jer se bez problema provlačio i bežao.

Životna uloga

Među štićenicima je i jedna poznata ličnost - selebriti, kako bi se danas reklo. Pre nekoliko godina Emir Kusturica snimao je film „Beli Ciganin“ u VPD „Kruševac“.

U filmu je glumio i mladić koji je tada rekao „da bi umro kada bi morao tu da provede jednu noć“.

Godinu i po dana kasnije film se pretvorio u njegov život: Uhapšen je zbog narkotika i poslat u dom. Tu je već godinu i po dana, a koliko će još ostati, najviše zavisi od njega.

Dvesta grama salame

Stariji kriminalci često plaćaju maloletnicima da priznaju nešto što nisu uradili. Jedan momak je priznao teško krivično delo, a kada su ga pitali zašto, odgovorio je da je dobio 200 grama salame. Mnogi će to uraditi za 100-200 dinara, neki čak i za nekoliko cigareta.

Počinje izgradnja

Zgrade VPD su u lošem stanju, fasade otpadaju, a jedan od objekata je zatvoren jer preti opasnost od rušenja. Zahvaljujući donacijama od tri miliona evra, uskoro počinje izgradnja novih zgrada.

Objekti će biti rasuti, tako da će štićenici biti podeljeni na manje grupe, sa kojima će se bolje i više raditi, ali će biti izolovani od uticaja „nepopravljivih“. Procena Ministarstva pravde je da će tako veći broj maloletnika biti vraćen u normalan život.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.