Javni čas za slobodu govora

Izvor: Politika, 23.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni čas za slobodu govora

„Besede bez cenzure”, naziv je manifestacije koja predstavlja đačku borbu protiv cenzure na nadmetanjima iz oratorstva

U Dečjem kulturnom centru u Beogradu, sutra tačno u podne, počeće manifestacija pod nazivom „Besede bez cenzure”. Biće to zapravo nastavak borbe za slobodu govora i svojevrsna uvertira za republičko nadmetanje srednjoškolaca u besedništvu zakazano za 16. maj u Kruševcu.

Reč je o javnom času na kome će besediti petnaestak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadašnjih i bivših učenika beogradske Pravno-poslovne škole. U pitanju je reakcija učenika na odluku donetu pre dva i po meseca da na Republičkom takmičenju srednjih škola u besedništvu budu zabranjene besede na aktuelne političke teme. Tema jedne od đačkih beseda biće upravo borba protiv cenzure.

– Zato će taj javni čas biti revijalnog tipa i neće biti proglašenja pobednika. Uprkos svemu, moji đaci će ići i na školsko takmičenje koje se održava 28. ovog meseca i potrudiće se da budu najbolji i kvalifikuju se za Republičko takmičenje 16. maja u Kruševcu, u Ekonomsko-trgovačkoj školi. Besediće slobodno i to na političke teme, a svoje besede će govoriti i sutra na javnom času. Ta smotra biće za njih zapravo generalna proba pred nadmetanje u Kragujevcu – kaže Svetlana Gradinac, profesor retorike u beogradskoj Pravno-poslovnoj školi.

Ona objašnjava da su ona i njeni đaci ipak odustali od bojkota republičkog takmičenja. Pojaviće se na školskom nadmetanju da bi izborili odlazak na republičku smotru, jer smatraju da je i to jedan vid borbe protiv cenzure.

Srednjoškolci će se u Kragujevcu takmičiti u tri kategorije: na zadatu temu, izabranu temu i improvizaciju. Oni koji se odluče za improvizaciju, temu će dobiti na licu mesta, dakle, na samom takmičenju. Deca koja se nadmeću u kategoriji izabrane teme sami biraju o čemu će besediti i sa tom besedom nastupaju i na školskom, a ako prođu, i na republičkom takmičenju, dok učenici koji se odluče za nadmetanje u kategoriji zadate teme moraju da odaberu jednu od tema koje im ponudi organizator, tačnije škola domaćin takmičenja. Ovog puta u ponudi su sledeće tri teme: „Neka se čuje i druga strana”, „Dobro jutro, lepi dane” i „Ko hoće da čini zlo uvek nađe dobar razlog”. Sve tri teme su, veli profesorka Gradinac, „ko salivene za političke besede”, što može biti znak da se „klima promenila” i da su nadležni prećutno ukinuli cenzuru.

„Politikina” sagovornica naglašava da organizovanjem javnog časa ona i njeni učenici, bivši i sadašnji, žele da pokažu da se ne mire sa zabranama kad je reč o izboru tema za besede, jer se besedništvo zasniva na slobodi govora. Međutim, upravo je direktor njene škole Slobodan Pavlović na sednici Skupštine Zajednice ekonomskih, pravno-birotehničkih i ugostiteljskih škola predložio da se pravilnikom o Republičkom takmičenju srednjih škola u besedništvu zabrani đacima da besede o aktuelnim političkim temama, što je jednoglasno usvojeno. Mada se zabrana odnosi samo na Republičko takmičenje, indirektno obuhvata i školska, jer su ona kvalifikacionog karaktera. Na republičkom nadmetanju, po novim pravilima, biće diskvalifikovani svi koji besede o aktuelnim političkim temama. Znači, političkih tema neće biti ni na školskim nadmetanjima, jer je svakome cilj da se dalje plasira.

Zato je javnost, pre svega stručna, odmah reagovala, ukazujući na besmislenost te zabrane. Grupa stručnjaka, među kojima je i naša sabesednica, uputila je pisma ministru prosvete Srbije profesoru dr Žarku Obradoviću i Zajednici ekonomskih, pravno-birotehničkih i ugostiteljskih škola, ali odgovori ni s jedne od pomenutih adresa do sada, kažu, nisu stigli.

Aleksandra Brkić

[objavljeno: 24/04/2009]
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.