Izvor: Blic, 12.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi ne mogu sami ni kod zubara

U Kruševcu je evidentirano više od 1.500 osoba s invaliditetom, a gotovo nijedna javna ustanova nema prilaze i odgovarajuće rampe.

Pre nekoliko godina postavljena je rampa za ulazak u zgradu Policijske uprave, a ovih dana u funkciju bi trebalo da budu stavljene rampe za invalidna lica u zgradama Suda i Nacionalne službe za zapošljavanje.



Ostale institucije i javna preduzeća nedostupni su većini invalida.

– Od zdravstvenih ustanova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rampa za ulazak invalidskih kolica postoji jedino u zgradi Dijagnostičkog centra. Nijedna zdravstvena stanica nema prilaz za invalidna lica, a rampa ne postoji ni u Stomatološkom dispanzeru u Ulici Luke Ivanovića. Da problem po nas koji smo u kolicima bude veći, nijedna privatna stomatološka ordinacija nema odgovaraju prilaz za kolica, pa ukoliko želimo da odemo na popravku zuba, moramo da angažujemo ljude koji će nas uneti u ordinaciju – objašnjava Avram Milosavljević, predsednik Udruženja distrofičara Kruševca.

Zbog arhitektonskih barijera, osobama u invalidskim kolicima onemogućen je pristup bankama, većini tržnih centara, kafićima, Hali sportova, pozorištu. Zato je deset udruženja osoba s invaliditetom iz Kruševca i Trstenika, zajedno sa Udruženjem građana „Evrokontakt", pokrenulo medijsku kampanju kako bi se javnosti skrenula pažnja na probleme s kojima se svakodnevno susreće ova grupacija.

– U toku je fotografisanje svih institucija i sistematizovanje podataka. Nakon toga ćemo se obratiti svim tim institucijama kako bismo ih podsetili na njihovu obavezu da obezbede ravnopravan tretman osobama s invaliditetom – kaže Radomir Jevtić iz Udruženja građana „Evrokontakt".

Kao tri najveća problema, predstavnici organizacija osoba s invaliditetom u Kruševcu ističu postojanje barijera i diskriminacije, nezadovoljavajući materijalni položaj osoba s invaliditetom i njihovih organizacija i nedostatak strateškog pristupa problematici.

– Deca s invaliditetom su u podređenom položaju u odnosu na svoje vršnjake jer nijedna škola u gradu nema uslova za njihovu inkluziju. To znači da mogu da biraju između toga da ih roditelji nose od učionice do učionice ili da se uopšte ne školuju. Slabovida i slepa deca moraju već od prvog razreda da idu u školu u naselju Zemun, što je nehumano jer se jako rano odvajaju od roditelja. Smatramo da bi u Kruševcu trebalo otvoriti makar jedno odeljenje u kojem bi se školovala slepa i slabovida deca – ističe Avram Milosavljević.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.