I život na selu može biti zabavan

Izvor: RTS, 23.Avg.2013, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I život na selu može biti zabavan

Noćni klubovi, kafići, diskoteke, koncerti, bioskopske i pozorišne predstave, mogućnosti mladih za zabavu u gradu znatno su brojnije od onih koje se nude njihovim vršnjacima na selu. Da manji izbor ne mora da bude razlog za nezadovoljstvo pokazuju i mladi koji žive u dolini Ribarske reke kod Kruševca.

U dolini Ribarske reke, nedaleko od Kruševca, u dvadesetak sela, prepoznatljivih po plodnim oranicama, stočarskoj i rasadničkoj proizvodnji živi blizu 13.000 ljudi. Tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kafane, tri kafića, kladionica i diskoteka petkom, glavna su i jedina mesta za provod mladih u selu.

Veliki Šiljegovac, do 1965. godine sa statusom opštine, i danas se smatra administrativnim, trgovačkim i kulturnim centrom ovog kraja. U njemu je matična osmogodišnja škola, Dom kulture i Dom zdravlja, prijemna kancelarija policijske i gradske uprave,  i što je najvažnije, veliki broj mladih.

Iako prostora za unapređenje kvaliteta života još mnogo ima, pomaci koji su načinjeni doprineli su da se njihov odliv u gradove smanji.

"Pre desetak godina imali smo bioskop. Verujem da bi dobro radio kada bi ga ponovo otvorili. Posebno u zimskom period kada je na selu mnogo manje zabave. Oprema još uvek stoji, nadam se da će to i da se desi", kaže Milan Ružić.

"Mi volimo da kažemo da je Veliki Šiljegovac varoš, jer se i veličinom i sadržajima razlikujemo od okolnih mesta. U selu je 660 domaćinstava sa blizu 3.000 ljudi. Uvek je živo, a i omladina iz drugih sela dolazi kod nas u provod i na koncerte koji se dva puta mesečno, tokom leta, organizuju na platou iza Doma kulture", kaže Nikola Đorđević.

Stefan Milojević kaže da do grada idu kada ovde baš ničega nema.

"U suštini sam zadovoljan. Mislim da je super i da mogućnosti za zabavu na selu ima iako mnogi misle da nije tako", dodaje on.

Zabavu na bazenima danju, a kulturne sadržaje navečer, tokom leta kulture, mladima ovog kraja nudi i Ribarska banja, udaljena desetak kilometara.

"Leto kulture u banji traje skoro tri meseca i u tom period imamo mogućnost da pogledamo razne predstave, koncerte, nastupe KUD-ova iz raznih gradova, čak i drugih država. Ja sam dugogodišnji član KUD "Ribarska Banja" kao i dosta mojih drugova. To nam je takođe jedan vid zabave. Dosta putujemo, družimo se, upoznajemo nove ljude i to je stvarno super", kaže Tamara Veljković.

U Velikom Šiljegovcu već četiri i po decenije aktivno je KUD "Ćukovac" koje danas okuplja stotinak članova u folklornoj sekciji i orkestru harmonika.

"Sportski život na selu je relativno dobar. Imamo veoma aktivnu fudbalsku ekipu koja tokom leta učestvuje na brojnim turnirima koji se organizuju kod nas i u okolini. Tamo gde je turnir tamo su i mladi, tako se zabava seli iz mesta u mesto", kaže Nikola Zdravković.

Za neki od budućih najmlađi se već pripremaju, a stariji nadaju da uskoro dobiju nov teren i par reflektora, kako bi se turniri u basketu i malom fudbalu igrali i naveče, u Velikom Šiljegovcu baš kao i u gradu.

rts.krusevac@rts.rs

+381 37 438-707
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.