I opozicija i vlast   tvrde da imaju većinu

Izvor: Blic, 09.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I opozicija i vlast tvrde da imaju većinu

Kruševac - Opozicione stranke u Kruševcu tvrde da su obezbedile većinu i najavljuju da će u narednih desetak dana biti održana sednica na kojoj će vlast biti smenjena. U SRS tvrde da im je gradonačelnik Desimir Pavlović (DS) ponudio da zamene Jedinstvenu Srbiju u vladajućoj koaliciji, ali on to negira.

Momčilo Duvnjak, predsednik Gradskog odbora SRS, kaže da je u utorak imao razgovor sa gradonačelnikom Kruševca Desimirom Pavlovićem (DS) povodom krize u koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je upala koalicija DS - SPS - G17 plus - JS.

- Gradonačelnik me je molio da ga u naredna dva do tri meseca ne napadam u javnosti, a da on za to vreme dobije saglasnost u vrhu svoje stranke da SRS uđe u koaliciju umesto Jedinstvene Srbije. Odbio sam takvu ponudu jer su SRS i DSS sa odbornicima iz još nekoliko stranaka već obezbedili većinu u skupštini za smenu ove nesposobne vlasti. U ponedeljak ćemo podneti zahtev sa potpisima odbornika za sazivanje vanredne sednice Skupštine, na kojoj ćemo smeniti Pavlovića. Biće to stabilna većina sa oko 40 odbornika - tvrdi Momčilo Duvnjak, dodajući da u razgovorima o novoj koalicionoj većini nije pominjana mogućnost da u njoj učestvuje i SPS, koja je do jula prošle godine bila partner radikalima i narodnjacima.

Gradonačelnik Desimir Pavlović negira da je sa Duvnjakom razgovarao o eventualnoj koaliciji Demokratske stranke i radikala.

- Istina je da smo razgovarali, i to na moju inicijativu, ali u potpuno drugom kontekstu. Opozicija izmišlja optužbe na moj račun, u više navrata su me oklevetali i hteo sam da „spustim loptu na zemlju" i da vidim zašto tako negativno pričaju o gradonačelniku jer takve priče štete gradu i stvaraju ružnu sliku o Kruševcu. Razgovora o koaliciji sa radikalima nije bilo jer mi imamo stabilnu većinu i pouzdane koalicione partnere dok SRS baš i nije solidan partner jer su upropastili bivšu koaliciju - rekao nam je Desimir Pavlović.

SRS ima 18, a DSS 15 mesta u lokalnom parlamentu, koji broji 70 odbornika i to nije dovoljno za većinu. Odnos snaga se, međutim, promenio nakon što je SPO, koji ima troje odbornika, izrazio nezadovoljstvo ponašanjem koalicionih partnera iz DS.

- Raduje nas što je SPO zauzeo oštar i argumentovan stav prema ponašanju gradonačelnika i Jedinstvene Srbije. DSS nije dobio zvaničan poziv za razgovore o formiranju nove koalicione većine, ali smo spremni da se odazovemo, bez obzira na to ko nas pozove. Otvoreni smo za sve opcije, a naš prvi kriterijum u pregovorima biće interes običnih građana Kruševca. Evidentno je da lokalna koalicija više ne funkcioniše i da nema većinu - kaže Ivan Mijačić, član Gradskog odbora DSS.

Prema saznanjima „Blica" postoje dve realne varijante za formiranje skupštinske većine. U jednoj bi vlast činili DSS, SRS, SPO i nekoliko odbornika DS nezadovoljnih politikom svoje stranke. Druga opcija je velika većina, odnosno koalicija DS, SPO, DSS, SPS i G17 plus, koja bi imala podršku 47 odbornika.

Momčilo Duvnjak najavljuje da nova vlast neće smenjivati direktore javnih preduzeća i ustanova koji su dobro radili.

- Po našem mišljenju, to su direktor Direkcije za izgradnju grada (Aleksandar Cvetković, DS), Apotekarske ustanove (Miloš Obradović, SPS) i Toplane (Goran Krasić, DS). Oni čine sve što je u njihovoj moći da ta preduzeća dobro funkcionišu i ukoliko ta mesta pripadnu SRS, nećemo ih dirati - uverava Duvnjak.

Odbornici u Skupštini Kruševca

DS17

SPO3

SPS6

PUPS1

G17 plus5

Jedinstvena Srbija5

SRS18

DSS15

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I opozicija i vlast tvrde da imaju većinu

Izvor: KruNet.net, 09.Sep.2010

Opozicione stranke u Kruševcu tvrde da su obezbedile većinu i najavljuju da će u narednih desetak dana biti održana sednica na kojoj će vlast biti smenjena. U SRS tvrde da im je gradonačelnik Desimir Pavlović (DS) ponudio da zamene Jedinstvenu Srbiju u vladajućoj koaliciji, ali on to negira....

Nastavak na KruNet.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.