Gašić dobija nova i veća ovlašćenja!

Izvor: BKTV News, 30.Avg.2017, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić dobija nova i veća ovlašćenja!

Izmene i dopune Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji od srede su u skupštinskoj proceduri i poslanici će o njima odlučivati po hitnom postupku.

Gašić zamrznuo sve stranačke funkcije!

Ovim izmenama data su veća ovlašćenja direktoru Agencije u oblasti zapošljavanja, plata, nagrađivanja, prilikom bezbednosne provere...

FOTO: Tanjug

Po predloženom Zakonu, akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << u Agenciji donosiće direktor, uz prethodnu saglasnost Vlade. Za popunjavanje radnih mesta u BIA nije obavezan konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem, takođe, odlučuje direktor, pišu "Večernje novosti".

Na uslove za zasnivanje radnog odnosa primenjuju se propisi koji važe i za zapošljavanje u policiji.

Vučić: Radije bih išao na svadbu sina Bate Gašića nego na Prajd!

Agencija putem bezbednosne provere utvrđuje da li postoje bezbednosne smetnje da se neko zaposli ili bude vraćen na posao na osnovu pravosnažne odluke nadležnog organa. Ova provera može se vršiti samo uz prethodnu pisanu saglasnost osobe koja popunjava upitnik sa identifikacionim podacima, na obrascu koji utvrđuje direktor. Ukoliko odbije da ga popuni ili potpiše, smatra se da je odustala od radnog odnosa.

FOTO: Tanjug

Pripadnici BIA dužni su da pohađaju stručne obuke, usavršavaju se i polažu poseban stručni ispit. Postupak, program i način pohađanja obuke i polaganja ispita utvrđuje direktor, baš kao i postupak, merila i način ocenjivanja pripadnika. Oni će biti ocenjivani jednom godišnje.

Direktoru je dato i ovlašćenje da, uz prethodnu saglasnost Vlade, donese akt o zvanjima, njihovom sticanju i gubitku, kao i akt kojim se uređuju koeficijenti za obračun plate.

"Za razliku od Jankovića, Pajtića, Šutanovca i drugih prevaranata i lažova, Gašić će štititi interese Srbije!"

Kako je navedeno u obrazloženju zakona, izmene su bile neophodne radi usklađivanja sa Zakonom o policiji, iz februara 2016, i Zakonom o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, čija primena je predviđena od 1. januara 2018.

PREMEŠTAJ BEZ SAGLASNOSTI

Da bi pripadnik Agencije bio trajno ili privremeno premešten na drugo odgovarajuće radno mesto, nije potrebna njegova saglasnost. Po zakonu, on mora da se saglasi samo ako je radno mesto udaljeno više od 50 kilometara.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.