FAM pred fijaskom

Izvor: RTS, 31.Maj.2011, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAM pred fijaskom

Fabrika maziva u Kruševcu nalazi se pred propadanjem. Predstavnici sindikata FAM-a, još od 2007. godine ukazivali na lošu privatizaciju u kojoj je FAM oštećen za 32 miliona evra, čime je ugrožen opstanak preduzeća i egzistencija zaposlenih.

Predstavnici sindikata Fabrike maziva u Kruševcu tražili su od Agencije za privatizaciju raskid ugovora o privatizaciji, jer je, kako tvrde, ugrožen opstanak preduzeća i egzistencija radnika.

Poslednji rok koji je vlasniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dvaput produžavan za ispunjenje obaveza istekao je prošle nedelje.

Mnogo pre hapšenja vlasnika "Nibens" grupe i njegovih saradnika, u okviru koje od 2007. godine posluje taj kruševački kolektiv, predstavnici sindikata ukazivali su na nepoštovanje kupoprodajnog ugovora, nezakonito poslovanje i blokadu računa, čime je FAM oštećen za 32 miliona evra. 

Od Agencije za privatizaciju predstavnici takozvanog Sindikalno-menadžerskog tima, koji je oformljen ubrzo posle hapšenja generalnog i finansijskog direktora, tražili su hitan raskid kupoprodajnog ugovora, kako bi se ušlo u proces restrukturiranja, postavilo rukovodstvo i nastavio rad.

Iako im je sve to obećano na nedavnom sastanku u Agenciji za privatizaciju, još uvek nije ništa urađeno.

Predsednik sindikata Vladica Petrović kaže da više ne znaju kome pripadaju.

"Niti smo u "Nibensu", jer je blokiran od strane banaka, a ne možemo najosnovnije stvari da nabavimo, niti funkcionišemo kao fabrika. Ako se ovako nastavi počeće da nam seku struju, isključuju telefone, gas i sve ostalo i to će da ugrozi naš proces rada", kaže Petrović.

Mogućnost da se FAM ponovo pripoji NIS-u, kao što je to bio slučaj pre privatizacije, sada je sve manje realna.

Predsednik sindikata kaže da se ispostavilo da NIS nije njihov najveći poverilac, jer NIS-u duguju oko osam miliona evra, a bankama više novca koje su njihovi najveći poverioci.

U rešavanje problema u tom preduzeću, koje zapošljava 200 radnika i koje je lider u proizvodnji maziva u regionu, uključila se i lokalna samouprava.

Gradonačelnik Kruševca Dragan Jovanović kaže da će Grad maksimalno stati na stranu radnika i zaštititi FAM, kako bi što pre počeo da funkcioniše.

"FAM je duže vreme u blokadi, ali imamo obećanja od Vlade i Agencije za privatizaciju da će uskoro da se raskine taj ugovor i da će FAM normalno da funkcioniše", kaže gradonačelnik Kruševca.

Zaposleni u FAM-u uputili su dopis svim nadležnim institucijama u zemlji i gradu tražeći da se hitno reši pitanje statusa preduzeća, odvojeno od statusa "Nibens" grupe. U suprotnom, najavljuju radikalne mere kako bi se izborili za svoje ciljeve.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pljačka bacila FAM na kolena

Izvor: Press, 31.Maj.2011

Iščekivanje - Posle hapšenja kompletnog rukovodstva firme koju je oštetilo za čak 32 miliona evra, u Kruševcu se svi pitaju kakva će biti sudbina donedavno najuspešnije kruševačke fabrike, ali pouzdanog odgovora još nema

Nastavak na Press...

Pljačka bacila FAM na kolena

Izvor: TvojPortal.com, 01.Jun.2011, 10:07

Izvor Press online 01.06.2011. -Kruševac - Posle hapšenja kompletnog rukovodstva firme koju je oštetilo za čak 32 miliona evra, u Kruševcu se svi pitaju kakva će biti sudbina donedavno najuspešnije kruševačke fabrike, ali pouzdanog odgovora još nema. . . Kakva će biti sudbina Fabrike maziva,...

Nastavak na TvojPortal.com...

Đurašković ojadio FAM, preti kolaps

Izvor: B92, 01.Jun.2011

Kruševac -- Posle hapšenja kompletnog rukovodstva firme koju je oštetilo za čak 32 miliona evra, u Kruševcu se svi pitaju kakva će biti sudbina FAM-a...Hipoteka od oko 32 miliona evra zateže "omču" oko do nedavno najuspešnije kruševačke fabrike, svi računi su u blokadi, a sirovina ima za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.