Energetska efikasnost u Kruševcu

Izvor: RTS, 28.Avg.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska efikasnost u Kruševcu

Energetska efikasnost podrazumeva upotrebu tehnologije za čiji je rad potrebno manje energije, kao i pažljiviji pristup korišćenju kako bi se sprečilo nepotrebno rasipanje. Grad Kruševac je u ovoj oblasti napravio je ozbiljn iskorak. Projekti koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom energetike već daju rezultate.
U  Osnovnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << školi "Dragomir Marković " u Kruševcu zamenjena je stolarija, urađena termoizolacija fasade, obnovljena podstanica za grejanje, jednom rečju, objekat je "energetski saniran".

Mere koje su primenili, prema rečima direktora škole Saše Jevtića možda na najbrži mogući način vraćaju uložena sredtva:
"Zimi je mnogo prijatnije u školi, troši se manje energije i manje novca iz budžeta, Grad je manje opterećen po tom pitanju i može da se kaže da se ova investicija može isplatiti za dve do tri godine."

Pored škola i drugih ustanova u kojima se poslednjih godina intenzivno radi na uštedi energije, javna rasveta  je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata čija je vrednost sedam miliona evra.
Standardne sijalice u selima zamenjene su štedljivim led svetiljkama, čiji je radni vek 100.000 sati, ili 25 godina.
"Intenzivno se radi na drugom projektu javno-privatnog partnerstva vezanog za javno osvetljenje  u gradu", rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca. "Mi smo jedan od retkih gradova  koji ima urađeno osvetljenje kroz 101 naseljeno mesto  tako da će Grad Kruševac biti jedan od retkih gradova u Srbiji koji će imati  led osvetljenje  u narednom periodu."
"Projekti zamene ulične rasvete, odnosno uvođenje led rasvete na širem području grada je dobar pokazni primer za celu Srbiju", ističe Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.
Antić je dodao da su na taj način ostvarene uštede od 40 procenata i da je time investicija u potpunosti opravdana.

U planu je da se u narednom periodu u dogovoru sa stručnjacima kroz mere energetske efikasnosti unapredi i zdanje Gradske kuće, koja je kao istorijski spomenik iz 1904. godine pod zaštitom države.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.