Delinkventi već sa 12 godina

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delinkventi već sa 12 godina

Maloletnički kriminal je poslednjih godina u porastu. Prestupnici su mlađi, a krivična dela koja učine sve teža. Zabrinjava podatak da mladi već sa 12 godina dolaze u zavode i popravne domove zbog pokušaja ubistva, upozoravaju stručnjaci.

Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuće podatke da mladi već sa 12 godina dolaze u zavode i popravne domove zbog pokušaja ubistva. Poslednjih godina je maloletnički kriminal u porastu, a prestupnici su sve mlađi. 

Za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neke od mladih prestupnika, Vaspitno-popravni dom u Kruševcu poslednja je šansa da pomognu sebi i izađu na pravi put. Široka je paleta počinjenih krivičnih dela. Mnogo najtežih, potvrđuju u domu. Reč je o krivičnim delima imovinskih delikata i krivičnih dela protiv života i tela.

"Sada imamo izvršioce koji su počinili raznorazna krivična dela većim delom imovinskih delikata, razbojništava, većima delom i teških krađa, ali svakako imamo i izvršioce ubistava i teških ubistava", kaže upravnik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu Ivan Mijailović.

Štićenici koji su sada već punoletni i odrasli ljudi kaju se, a loše ponašanje i krivično delo koje su učinili pravdaju uglavnom lošim društvom.

"Bio sam maloletan i nisam znao. Imam krivično delo krađe vozila, razbojništvo i obijanje vikend stanova. "Nisam znao, bio sam maloletan, nisam razmišljao zašto to činim", ističe jedan od štićenika. 

"Ja sam ovde zbog remećenja javnog saobraćaja, ja sam udario čoveka kolima", kaže štićenik doma. 

"Dom je prava stvar, u domu može svako da se popravi ko je loš. Čovek vidi kako je na slobodi tek kada je ovde. Ja po sebi to govorim, ovde sam i vidim šta sam izgubio, izgubio sam slobodu, to je to", objašnjava jedan od štićenika. 

Želja za dokazivanjem i avanturizmom neki su od uzroka delinkventnog ponašanja. Preduslov za njegov nastanak jeste i nekompletna porodica, smatraju stučnjaci. 

"Verovanto da je ključni okidač malolentičke delinkvencije danas u Srbiji kontekst porodice. Mi tu već vidimo kakve su to porodice iz kojih dolaze maloletni prestupnici. To su porodice u kojima su neusaglašeni stilovi vaspitanja, porodice u kojima su roditelji ili autoritarni ili previše slabi prema deci, u kojima ima nasilja i između partnera i nad decom", ističe profesor socijalne patologije Aleksandar Jugović.

Poslednjih godina mladi čine ozbiljnija i teža dela, sve češće sa elementima nasilja, kažu u beogradskom Zavodu za vaspitanje dece i omladine.

"Vi više nemate nijedno krivično delo koje maloletno lice nije učinilo. Deca od 12 godina čine pokušaje ubistva, nekih 70 krivičnih dela u nizu je počinjeno. Ali opet dete od 12 godina nije krivično odgovorno i vi njemu ne možete da izreknete vaspitnu meru, sudsku meru i da ga izolujete, ali možete da ga smestite", kaže direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Beogradu Dragan Rolović.

Skoro 70 odsto bivših osuđenika ponovi krivično delo. Maloletni delinkventi nešto ređe. Recidiv se javlja samo u 10 do 12 odsto slučajeva, jer ako opet učine krivično delo, sledi im zatvorska kazna.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.