Dečji brakovi – cena mlade 700 evra i boks cigareta

Izvor: RTS, 09.Avg.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečji brakovi – cena mlade 700 evra i boks cigareta

U Kruševcu je pre nekoliko dana na lokalnom portalu najavljena romska svadba mladenaca od 10 i 11 godina. Dečji brakovi retki su u opštoj populaciji u Srbiji, ali ne i kod Roma. Roditelji ugovaraju brakove dece pre punoletstva, a neretko je reč i o trgovini decom. Najugroženije su devojčice – svaka druga uda se pre 18. godine, a gotovo svaka peta pre navršene 15. godine.
Aktivistkinje udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Romani cikna" godinama beleže ispovesti Romkinja koje su veoma rano morale da se udaju.

"Živela sam sa majkom i još tri sestre. Bilo je dana kada nismo imale šta da jedemo. Bilo je dana i kada smo se smrzavale, ali uvek smo bile zajedno, srećne sa onim što imamo. Sve do dana kada je moja majka odlučila da me uda. Moja vrednost bila je 700 evra i boks cigareta. Tada sam imala 12 ili 13 godina, nisam baš sigurna", priča jedna Romkinja.
Aktivistkinja udruženja Milica Petrović kaže da kada idu po romskim naseljima, dobijaju odgovore da dečjih brakova više nema.
"I zaista jeste toga mnogo manje nego što se ranije dešavalo, ali ga još ima. Nema pravila, nekada dečak bude od 11, 12 godina, a devojčica malo starija od 13, 14 godina", dodaje Milica.
U prilog tome govori i anonimna prijava koja se našla na jednom kruševačkom portalu o dečjem braku. Nažalost, i pored želje da se ukaže na teško krivično delo, reakcije nije bilo.
"Mi nemamo razrađene mehanizme reagovanja i delovanja u takvim kritičnim sistuacijama. Policija je retko imala situacije da je reagovala na anonimne prijave, ali nije bilo svedoka. Problem je u tome što niko nije spreman da svedoči, jer se boje posledica", kaže Snežana Živković iz udruženja "Romani cikna".
Institucija koja se bori sa problemom ranih brakova je Centar za socijalni rad.
"Reakcija institucija sistema nije ujednačena u ovom delu, pa je neophodno povezati se, kao što smo imali situaciju u okviru pojave nasilja u porodici – kroz razne dogovore i sporazume sa policijom, tužilaštvom, sa zdravstvenim sistemom, sa školstvom", kaže Irena Zarić iz Centra za socijalni rad u Kruševcu. 
Podaci o maloletničkim brakovima u romskoj populaciji su zabrinjavajući. Na području grada Kruševca prema istraživanjima ih je blizu 80 procenata, poređenja radi, u većinskoj populaciji ih je osam odsto.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gde se prodaju mlade za 700 evra?

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2018

U Kruševcu je pre nekoliko dana na lokalnom portalu najavljena romska svadba mladenaca od 10 i 11 godina...Dečji brakovi retki su u opštoj populaciji u Srbiji, ali ne i kod Roma. Roditelji ugovaraju brakove dece pre punoletstva, a neretko je reč i o trgovini decom. Najugroženije su devojčice -...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.