Dečak koji pravi oklope za vitezove

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dečak koji pravi oklope za vitezove

Mnogi dečaci odrastali su uz priče o vitezovima. Oklop, mač, buzdovan i verižnjača za Aleksandra Stevanovića iz Belice kod Jagodine su stvarnost. Ima 17 godina i najmlađi je oklopnik u Srbiji.

Čekić, nakovanj, parče lima i mnogo rada dok gotski oklop ne počne da dobija formu. Kao mali Aleksandra Stevanovića iz Belice kod Jagodine kaže da je stalno crtao zamkove i bio opčinjen vitezovima.

Onda je pre dve godine, posle susreta sa Stevanom iz Kruševca, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i uz podršku brata, napravio prvu podlakticu.

Aleksandar Stevanović kaže da je vrlo brzo naučio da koristi alat. U početku se malo plašio brusilice, ali sada je sve lakše. Za prošli rođendan od roditelja je tražio tri čekića i modle za nakovanj. Sav džeparac daje za alat i materijal. Najviše mu, kaže, nedostaje vreme.

"Mnogo me ograničava zato što idem u školu, moram i da pomognem roditeljima oko poljoprivrede, nekada se desi kada radim oklop da spavam samo dva-tri sata", kaže Aleksandar.

Majka je u radionici kada treba da pomogne oko probe oklopa.A leksandrov talenat i vredne ruke, roditelje ne iznenađuju jer je i pradeda bio vešt majstor.

Majka Leposava kaže da je Aleksandrov pradeda Vukašin bio poznati kolar i stolar te je gen za rad i umetnost verovatno nasledio od njega.

Sa drugarima iz škole Aleksandar je osnovao grupu "Mačevanje" sa kojom obilazi festivale. U našoj zemlji ovaj sport nije popularan kao na zapadu. Tamo se cene oklopa kreću od hiljadu i po do čak 12 hiljada evra ako je oklop sa ukrasima.

Sa kolegama koji se bave izradom oklopa i oružja Aleksandar razmišlja i o prodaji van Srbije, a dok to ne ostvari svaki slobodan trenutak koristi za svoj hobi.

rts.jagodina@rts.rs

+381 35 244 221
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.