Brnabić u Kruševcu predstavlja rezultate 100 dana rada vlade, saopštila koliko povećanje očekuje zaposlene i penzionere

Izvor: BKTV News, 14.Okt.2017, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić u Kruševcu predstavlja rezultate 100 dana rada vlade, saopštila koliko povećanje očekuje zaposlene i penzionere

Svi očekuju JEDNO!

Premijerka Ana Brnabić, tokom predstavljanja rezultata rada vlade u Kruševcu navela je da je vlada pokazala da može da ide napred.

"Odlučili smo da izveštaj podnesemo u Kruševcu, jer je potpisivanje ugovora sa Čehoslovak grupom dokaz da vlada ide napred i ispunjava obećanja. To je poruka koju jasno šaljemo svim građankama i građanima Srbije... Sa 130 na 143 dinara podignut je minimalac. Uspešno smo otpočeli 7. reviziju aranžmana sa MMF-om. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Pojačanom diplomatskom aktivnošću, sprečena je kandidatura Kosova u Unesku i Interpolu... Predstavljajući ekspoze poslanicima, rekla sam da će to odrediti mesto Srbije, pa smo na početku mandata formirali kancelariju za E-upravu. Prve rezultate već imamo, uvedena je automatska overa knjižice, čime smo uštedeli milion i po evra godišnje i 500.000 sati na šalterima. Rezultat su efikasnija država, manje korupcije... Investiramo u obrazovanje za 21. vek... Zaključeno je sam novih ugovora sa investitorima i biće obezbeđeno više od 2.000 novih radnih mesta... Najbolji indikator uspeha vlade je povećanje primanja svih penzionera i zaposlenih u javnom sektoru... Biće isplaćeno jednokratno 5.000 dinara svim penzionerima. Od prvog januara 2018. trajno ćemo povećati primanja penzionerima za pet odsto! Kada je reč o platama u javnom sektoru, učiteljiam i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, vaspitačima u vrtićima, naučnicima, lekarima, sestrama i tehničarima, plate će biti povećane za 10 odsto! Ovo povećanje treba i vojsci, policiji i bezbednosnim službama. Stručne službe ministarstava dobiti povećanje od pet odsto, ali će zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dobiti 10 odsto!", rekla je, između ostalog, premijerka.

Ona je u Kruševcu prisustvovala zvaničnom preuzimanju "14. oktobra" od strane korporacije Čehoslovak grupa, u čijem su vlasništvu Tatra i Avia.

Zatim je u Narodnom muzeju u Kruševcu na konferenciji za novinare predstavila rezultate rada u prvih 100 dana vlade.

Brnabić je na preuzimanje "14. oktobra" stigla sa delom vlade, ministrima Nebojšom Stefanovićem, Aleksandrom Vulinom, Zoranom Ðorđevićem, Goranom Kneževićem... Tu je i generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Premijerku i članove vlade na ulazu u fabriku dočekali su okupljeni građani sa transparentima podrške i zastavama Srbije, slikama predsednika Aleksandra Vučića, a dominira veliki transparent na kojem piše "Hvala Vučiću".

Čehoslovak grupa u svom vlasništvu ima više od 40 kompanija, među kojima su i Tatra kamioni, Tatra vojna vozila i Avia, a kako je rečeno odmah će uposliti u novom pogonu 150 ljudi.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas u Kruševcu da je u prvih 100 dana rada Vlade policija razbila 11 organizovanih kriminalnih grupa, uhapsila više od 1.650 osoba osumnjičenih za različita krivična dela i zaplenila više od tone narkotika.

"U prvih 100 dana rada Vlade Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija nastavili su snažnu borbu protiv kriminala i korupcije i postigli zapažene rezultate. Beležimo i značajan pad stope kriminaliteta u svim policijskim upravama“, rekao je Stefanović.

Stefanović koji je obišao Policijsku upravu Kruševac, istakao je da je ona primer kako ozbiljnim radom i borbom može doći do smanjenja opšte stope kriminaliteta.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova i u narednom periodu ostaće snažno posvećeno borbi protiv narkotrafikinga i učinićemo sve da sklonimo drogu sa ulica i od naše dece“, istakao je Stefanović i dodao da je policija u prethodnih 100 dana zaplenila više od tone narkotika.

Ministar je naglasio da će policija nastaviti snažno da se bori da građani budu i da se osećaju bezbedno u svakoj opštini u našoj zemlji. Podsetivši da je ove godine nabavljen veći broj motornih vozila za potrebe policijskih uprava, Stefanović je rekao da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti sa opremanjem policije i najavio da će do kraja godine biti nabavljene nove uniforme za veći broj policijskih službenika kao i druga oprema koja im je potrebna u svakodnevnom radu.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je potpuno zadovojjna postignutim rezultatima za prvih 100 dana rada vlade.

"Pustili smo 30 kilometara modernog autoputa pre izvesnog vremena, najduži most smo završili na Koridoru 10, posebno sam ponosna na mostove Ljubovija-Bratunac i spajanje lukova na Žeželju, sada malih, sledeće nedelje i velikih", rekla je Mihajlović prilikom obilaska početka radova na postrojenju za preradu otpadnih voda.

Ona je istakla da je infrastruktura civilizacija i da bez nje nema napretka i investicija.

"Volela bih da novac koji imamo i ta stabilnost budžeta koju imamo, naša kasa je stabilna, uvek najvećim delom možemo da koristimo za infrastrukturu, jer ljudima trebaju putevi, mostovi u kom god se delu Srbije nalazili", navela je Mihajlović.

Upitana za radove na Moravskom koridoru i aerodromu u Kraljevu, Mihajlović je rekla da su razgovori u toku.

"Za Moravski koridor ima dosta zainteresovanih investitora jer je to, rekla bih, vrlo isplativa deonica. Razgovarali smo sa kineskim i američkim investitorima, trenutno se radi izmena prostornog plana, a sledeće godine očekujemo da ona bude gotova dok se uporedo radi idejni projekat za srednju deonicu", rekla je Mihajlović.

Procena je vlade i ministarstva da bi sledeće godine mogli da zaključujemo ugovor, a trenutna procena ove investicije je, kako kaže Mihajlović, i do milijardu evra.

"Što se tiče aerodroma u Kraljevu očekujem sastanak sa ministarstvom odbrane sledeće nedelje, mislim da se to pitanje previše odužilo kao što smo podigli aerodrom Niš treba to da uradimo i u Kraljevu", rekla je Mihajlović i dodala da taj aerdrom može da ima veliku važnost, pre svega za kargo i izvoz.

Ona je dodala da ne moze da precizira datume, jer se na projektu radi i sa ministarstvom odbrane, ali da za mesec dana očekuje potpisivanje memoranduma i sporazuma za rekonstrukciju jednog dela piste.

"Kada bi sve išlo po planu, negde kraj prvog kvartala sledeće godine bi mogli očekivati avione na kraljevačkom aerodromu", rekla je Mihajlović.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je njegovo ministarstvo za 100 dana vlade ostvarilo tri velika i veliki broj manjih i srednjih rezultata, kao i da će to biti jedino ministarstvo koje je uspelo kompletno da završi svoj zakonodavni okvir.

On je na otvaranju novog Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu rekao da njegovo ministarstvo započinje više od 30 programa, kao i da krajem meseca ulazi u skupštinu sa još tri zakona.

"Bićemo verovatno jedino ministarstvo koje je uspelo kompletno da završi svoj zakonodavni okvir kako bi sproveli reforme", rekao je Šarčević i dodao da je završen Nacionalni okvir za kurikulum - nastavni plan i program reformisan za sve nivoe obrazovanja.

"Vrlo brzo će biti reformisan prvi razred osnovne škole, kao i reforma petog tokom narednih mesec dana. U 100 dana vlade je dualno obrazovanje pokazalo mnogo veće interesovanje nego što je to mislila naša javnost, a Zakon o dualnom obrazovanju ulazi u skupštinu krajem meseca", naveo je Šarčević.

Ističe da je informatika uvedena kao obavezan predmet u osnovne škole što Srbiji čini jednom od retkih zemalja u Evropi u kojoj se programiranje uči od 11. godine.

"To su tri najveća rezultata, pokrenuli smo priču o sportu, ishrani, đačkim zadrugama...", rekao je Šarčević.

Upitan za povećanje plata u prosveti ministar je rekao da će premijerka "da uzme muštuluk" za veličinu povećanja, ali da će prosvetni radnici biti u gornjem vrhu.

"To je dobro, nije dovoljno, ali država ne može tako brzo da preskoči sve što nije godinama rađeno. Na nama je da pokažemo da prosveta nije problem i potrošnja i da se vaspitano ponašamo i đaci i prosvetni radnici i roditelji odnosno da uvedemo jasan red", rekao je Šarčević.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.