Izvor: Luftika.rs, 19.Sep.2022, 16:34

Bojana je 1. pacijent kojoj je smanjen želudac u UKC Niš, smršala je 35 kg za 5 meseci

Bojana iz Kruševca je imala 108 kilograma i tešku zavisnost od slatkiša i grickalica. Onda je rešila da rizikuje i postane prva pacijentkinja kojoj je izvedena operacija smanjenja želuca u UKC Niš.
Uspešno se oporavila i za samo pet meseci smršala je 35 kilograma.
– Većih zdravstvenih problema nisam imala osim što sam se brzo umarala, a živim na četvrtom spratu bez lifta. Zbog kilaže počela sam da koristim pumpicu jer bi se toliko zadihala da sam gubila dah. Verujem da >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << bi mi se zdravlje nadalje dodatno komplikovalo da se nisam se odlučila na operaciju. Svi znamo da je gojaznost uvod u dijabetes, hipertenziju, da strada kičma. Ne smem ni da zamislim šta je još moglo da mi se dogodi, a ja volim život, volim da sam aktivna. Imam divnu porodicu i hoću da učestvujem u svim aktivnostima – istakla je Bojana.
Kako je kazala, borbu sa viškom kilograma vodila je od 2015. godine, a ranije je bila „mršavica“ sa 55 kilograma na 163 centimetra.
– Posle prve trudnoće 2010. godine uspela sam brzo da “vratim liniju”, ali posle druge nikako nisam uspevala. Nema dijete koju nisam probala, ali bi to bilo uspešno možda par meseci, a onda bi kilogrami opet krenuli da se gomilaju. Tako sam stigla do 108 kilograma. Nikako nisam sebe mogla da prihvatim sa tom kilažom i odećom kojom sam pokušavala da prikrijem kilograme, tako da sam se odlučila za operaciju – kazala je Bojana koja je zaposlena u jednoj kladionici u Kruševcu.
Posle operacije, istakla je, počelo je novo poglavlje njenog života u kome uživa pošto je puno smršala.
– Nakon operacije dobila sam jelovnik kojeg sam se strogo pridržavala. Prvih deset dana posle intervencije mogla sam samo da pijem vodu, čaj, jogurt i supu iz kesice. Potom sam mogla da u ishranu uvedem malo kašice od krompira, a nakon toga bareno i izmiksirano meso. Sledeća faza bila je hrana usitnjena viljuškom, a onda sa sitnim komadićima. Posle dva meseca krenula sam da jedem i ostalu hranu. Nije mi se vratio apetit, jedem po malo. Pojedem ponekad i komadić nekog slatkiša, ali ne tortu – objasnila je Bojana.
Dodala je da će nastaviti da i dalje mršavi, barem kilogram ili dva svakog meseca. U Centru za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš laparaskopskom metodom obavljeno je do sada pet operacija smanjivanja želuca i sve su prošle bez komplikacija. U tom Centru navode da je interesovanje veliko i da će nastaviti i dalje sa operacijama, uz veliku zahvalnost profesoru dr Milošu Bjeloviću i dr Draganu Gunjiću iz Beograda uz čiju pomoć savladavaju taj zahvat.
Izvor: Niške vesti
Miljana Kulić je žrtva u raljama Željka Mitrovića, treba joj psihijatar a ne medijski cirkus

Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.