Bajker sadi ruže i lubenice

Izvor: Vesti-online.com, 31.Avg.2018, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajker sadi ruže i lubenice

Dušan Đokić je iz okoline Kruševca u Švajcarsku došao 1986. godine. Prvo je u Birglenu živeo 15 godina, a potom se preselio u Vajnfelden gde živi i radi skoro 17 godina. Na periferiji Vajnfeldena Dušan ima svoju baštu, koju obrađuje od kada je došao u ovaj gradić.

- Baštu ima oko 50 kvadrata, dobio sam je od opštine i za njeno iznajmljivanje dajem oko 200 franaka godišnje. Tu imam i vodu da mogu da zalivam baštu. Sa prijateljima sam sagradio baraku sa solarnim kolektorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tako da kada ostanemo malo duže imam struju i osvetljenje do kasno u noć. Baštu obrađujem ručno. Sve radim ašovom, motikom i grabuljama, jedino što ne radim ručno je košenje trave. Imam kosačicu i kosim to malo parka što imam ispred barake -rekao je.

U proleće kad počinje sadnja, krastavce kupuje u malim plastičnim čašama u prodavnici Landi, a sveže sadnice paprike i paradajza dobije iz Srbije.

- Strukovi upakovani u kutiju stižu do mene autobusom, koji redovno vozi na relaciji Srbija-Švajcarska. Ove godine sam posadio 17 strukova paradajza, to je dovoljno za jednu familiju i 180 strukova paprike. Ove godine je paradajz dobro rodio. Ima komada koji su teži od 800 grama, a pre nekoliko godina sam imao i komade od kilogram i po. Posadio sam i tri struka krastavca, ali rodilo je nenormalno. Kupio sam seme i posejao i lubenice, čisto da probam, ali eto rodilo je. Ostale su mi sad samo tri lubenice od oko 4-5 kilograma i sredinom septembra će biti zrele i probaću prvi put lubenice iz moje bašte - kaže ponosno Dušan.

U bašti je posadio i jednu veoma mirisnu ružu.

- Nju je moja žena kupila u maloj saksiji za stan, ali što je više rasla i došao sam na ideju da je presadim u baštu, bilo mi je žao da je bacim. I evo ona me svake godine podari lepim i mirišljavim ružama od polovine juna pa maltene do zime.

On ističe da u bašti radi iz hobija, a ima ih još dva - ribolov i motore. Ima tri motora i to velika i član je MK Vukovi iz Frauenfelda. U bašti svako veče provede oko tri sata, osim ako nije na pecanju ili na vožnji motora negde po švajcarskim planinama.

- Više puta se uključim preko skajpa i majci dole u Kruševcu pokažem moju baštu, a ona meni šta je sve posejala u Kruševcu. Malo se pohvalim kako je moja bašta bolja i lepša, šaljem joj miris moje ruže preko skajpa, normalno u šali i tako komuniciram direktno iz bašte i sa roditeljima u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.