BIO JE BORAC HEROJSKE 125. MOTORIZOVANE BRIGADE: Heroj sa Košara dobio struju posle osam godina, Saši je potrebna pomoć za novu bitku

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2022, 08:23

BIO JE BORAC HEROJSKE 125. MOTORIZOVANE BRIGADE: Heroj sa Košara dobio struju posle osam godina, Saši je potrebna pomoć za novu bitku

"Graditelji mira" - boračko udruženje iz Kruševca, nagrađeno je srebrnom plaketom za najplemenitiji podvig prošle godine: Pokrenuli su još jednu akciju za pomoć saborcu sa Košara - Saši Stevanoviću.

Požrtvovani borac minobacačke jedinice, herojske 125. Motorizovane brigade u borbu je ušao posle završene vojne obuke. Sa Košara se kući vratio posle skoro dve godine.

- Ja sam mislio da je to najcrnje što je moglo da mi se desi u životu. Tako sam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i pomislio kad sam došao. Ali eto, ispostavilo se da je život sve teži i gore stvari su mi se dešavale - kaže borac sa Košara Saša Stevanović.

Lepa stvar je, ističe, to što je dobio ćerku.

- Brak je u početku bio, mislim vanbračna zajednica, bio je lep, ali brzo se ispostavilo da to nije moglo da funkcioniše. Impulsivnost i agresivnost, u nekim momentima se ispoljavalo, ne na porodicu. I ovako, košmarni snovi - objašnjava Stevanović.

Posle smrti majke ostao je sam sa brojnim zdravstvenim problemima, među kojima je i postraumatski sindrom. Bez stalnih prihoda, uz socijalnu pomoć od 9.000 dinara.

Nagomilane dugove od 220.000 dinara podmirili su saborci zahvaljujući donacijama. Posle osam godina života u mraku dobio je struju.

- Jedan osnovni problem koji smo imali, to je rešavanje pravnog statusa, pravno imovinskog statusa u vezi njegovog stana. Kad smo to bili završili i kad je bila odrađena ostavinska rasprava, e onda smo mogli da krenemo da regulišemo ostala dugovanja - rekao je Dejan Ivanović iz Udruženja "Podrška, prava, pristup, Srbija".

Ali Sašina borba za status ratnog vojnog invalida po osnovu bolesti još uvek traje pred Ustavnim sudom.

- Ima dosta slučajeva što se tiče cele teritorije Republike Srbije. Razgovarali smo na tu temu sa državnim sekretarom, uputili smo taj apel, dobili smo potvrdni odgovor da će Vlada preuzeti to. Međutim, dok se ne formira sve novo. I sam zakon mora da se u nekim načelima promeni - kaže Veroljub Smiljković iz Udruženja "Graditelji mira".

Za renoviranje i opremanje Saletovog stana potrebno je još milion i 200.000 dinara. "Graditelji mira" veruju u humanost ljudi, koji su im pomagali više puta do sada.

BONUS VIDEO: Anketa - Koliko bi trebalo da košta voda?
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.