Zelena tehnologija u Kragujevcu

Izvor: RTS, 19.Nov.2018, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena tehnologija u Kragujevcu

Prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, prečišćavanje otpadnih voda je jedan od najvećih problema u Srbiji. Nema dovoljno postrojenja, a prerađje se samo desetak odsto, dok je evropski prosek iznad 70 procenata. Jedan od dobrih primera je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kraujevcu gde se iz otpadnih voda dobija i električna energija.
Sve otpadne vode iz Kragujevca, iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << industrijskih i stambenih objekata, slivaju u kolektor u Cvetojevcu. Posebnom tehnologojijom, posle prerade, čista voda, odlazi u Lepenicu. U toku procesa prečišćavanja, u digestoru se iz mulja izdavaja biogas.

"To se dešava na 34,6 stepeni, uz pomoć mezofilnih bakterija,i u aneorobnim uslovima, odnosno, bez prisustva kiseonika. Tako dobijeni biogas,se skladišti u rezervoaru i nakon toga se koristi u gas generatioru za proizvodnju toplotne i električne energije", objašnjava Ivan Bogdanović, rukovodilac Sektora za prečišćavanje otpadnnih voda.
Kragujevački Vododovod, u rekonstrukciju rezervoara za biogas, uložio je više od 100.000 evra. Tako dobijena energija, koristi se sa snabdevanje samog postrojenja, uz mesečnu uštedu od 200.000 dinara. Na isti način - struju iz biogasa dobija i Subotica.
"Godišnja ušeda električne energije, negde na nivou oko 2 miliona dinara.Vrlo značajna ušteda, koja omogućava ulaganja tih sredstava u neke druge namene na sistemu, i na drugim objektima Vodovoda i kanlizacije", Nebojša Jakovljević, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Kragujevac.
U Srbiji ima četrdesetak postrojenja za preradu otpadnih voda, ali samo petina zadovoljava evropske standarde. Da bismo ih dostigli, procenjuju stručnjaci,potrebno je još oko 300 kolektora za tretman voda.
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, pušteno je u rad pre tri decenije i urađeno po Nemačkoj tehnologiji. Projektovano je za 250.000 korisnika i idalje je najmodernije u Srbiji.
Pored ekološkog značaja, prečišćavanje otpadnih voda doprinosi zelenim tehnologijama proizvodnjom biogasa, koji ima najveće potencijale u oblasti obnovljivih izvora energije. A cilj naše zemlje je da, u procesu pristupanja Evropskoj uniji, do 2020. godine dobija 27 odsto energije iz oobnovljivih izvora.
 
 
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.