Zaustavljeno napredovanje naprednjaka u Kragujevcu

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljeno napredovanje naprednjaka u Kragujevcu

Odluku donesite samostalno, ali da bude onako kako smo vam mi sugerisali, poručeno je kragujevačkim demokratama iz beogradske „centrale” stranke koja se opredelila za saradnju sa Veroljubom Stevanovićem

Kragujevac – Kome će se carstvu privoleti kragujevačke demokrate? Ta dilema je, izgleda, rešena posle „ultimatuma” koji je stigao iz Beograda. Odluku donesite samostalno, ali da bude onako kako smo vam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mi sugerisali, poručeno je kragujevačkim demokratama iz beogradske „centrale” stranke, koja se opredelila za saradnju sa Veroljubom Stevanovićem i njegovom strankom u osnivanju Zajedno za Šumadiju (ZZŠ).

Prema informacijama koje smo juče dobili iz redova odborničke grupe DS-a u Kragujevcu, naprednjaci su ispali iz igre. Gradonačelnik Stevanović je, po svemu sudeći, odneo još jednu političku pobedu, a Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS-a i neformalni lider kragujevačkih naprednjaka, popio prvu „gorku pilulu”.

Njegova inicijativa za smenu vlasti u Kragujevcu, iako u početku podržana od više relevantnih političkih subjekata, pala je u vodu. Ostalo je još samo da vođstvo kragujevačkih demokrata, na sastanku Gradskog odbora u proširenom sastavu, koji je zakazan za večeras, članstvu objasni kako su se, uprkos želji nekih važnih stranačkih aktivista, morali prikloniti mišljenju lidera stranke Bojana Pajtića da je podrška Stevanoviću deo jedne ozbiljnije, strateške „igre” koja se vodi protiv Vučićevog SNS-a.

Kako će mlađani Nikolić, koji tek pravi prve političke korake, uspeti da se iskobelja iz kaše koju je sam zamutio, najavljujući smenu kragujevačke vlasti kao gotovu stvar, ostaje da se vidi. Moguće je da jedna bitka ne znači i izgubljeni rat, pogotovo u Kragujevcu koji je u teškoj finansijskoj situaciji. U okolnostima kada je gradska kasa prazna, a javni sektor na ivici kolapsa, sasvim je moguće da, uprkos trenutnom stavu kragujevačkih demokrata, na jesen počnu novi pregovori ove političke grupacije sa SNS-om.

Naime, bez naprednjaka u lokalnoj vlasti, koji imaju potporu u republičkim organima, teško je očekivati da će Kragujevac moći samostalno da izađe iz krize u koju ga je uvukao gradonačelnik Stevanović. U tim pokušajima ovdašnje demokrate neće biti ni od kakve koriste. Oni bi, čak, mogli i da zažale što su, u najnovijim političkim previranjima, podržali gradonačelnika Kragujevca. Za eventualni neuspeh u borbi sa ekonomskom krizom, Stevanović bi mogao da optuži upravo kragujevačke demokrate koje će, prema saznanjima „Politike”, uskoro preuzeti neke važne funkcije u gradu.

Birajući između naprednjaka i ZZŠ, kragujevačke demokrate su, zapravo, bile pred svojevrsnom tamnovilajetskom dilemom: ako uzmeš, kajaćeš se, ako ne uzmeš, takođe. Da su, umesto Stevanovića, izabrali Nikolića, svi bi ih pitali: „A ko ste, zapravo, vi”. Borba DS-a da ponovo uspostavi svoj identitet na nacionalnom nivou, i to tako što će se stranka žestoko suprotstaviti premijeru Aleksandru Vučiću, presudno je uticala na odluku kragujevačkih demokrata da se u ovom trenutku priklone Stevanoviću.

Posle ovakve odluke, Stevanovićeve pristalice, bar na neko vreme, mogu da odahnu. „Slobodna teritorija”, neka vrste Užičke republike u „okupiranoj Srbiji” je sačuvana. Napredovanje naprednjaka zaustavljeno je baš u Kragujevcu. A ukoliko bi se u ovom gradu, u kome su se kroz istoriju donosile važne odluke po Srbiju, uspostavio čvrst front prema naprednjacima, nešto poput političke „Mažino linije”, to bi mogao biti i podstrek za celokupnu opoziciju, koja nikako da se oporavi i pronađe sebe posle ofanzive SNS-a koja još traje.

Brane Kartalović

objavljeno: 29.07.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.