Zapadu smeta naše oružje

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jul.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadu smeta naše oružje

Organizacija Amnesti internešenel zatražila je od Srbije da obustavi izvoz oružja u Kamerun, nakon što je britanska ITV njuz objavila delimičan snimak pogubljenja dve žene i dva deteta na kome se vide vojnici regularne armije sa oružjem Zastave iz Kragujevca.

Prema navodima Amnesti internešenela, Kamerun je upotrebio oružje iz Srbije ne samo u ovom zločinu, već u "sistemskom narušavanju ljudskih prava", ali nije pozvao i druge zemlje, mahom sa Zapada, da obustave izvoz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naoružanja i vojne opreme u tu zemlju.

- Srbija treba da obustavi izvoz oružja u Kamerun zbog uverljivih dokaza da su kamerunski vojnici koristili puške M21 napravljene u Zastavi za izvršenje užasnog i nezakonitog pogubljenja dve žene i dvoje dece.

Ovo nije prvi slučaj da smo dokumentovali narušavanje ljudskih prava koje je počinila kamerunska vojska koristeći srpsko lako naoružanje - rekao je istražitelj Amnesti internešenela za kontrolu oružja Patrik Vilken.

Poziv Srbiji da obustavi izvoz oružja u Kamerun upućen nakon što su Amnesti i "istraživački" sajt Belingkat utvrdili da je jurišna puška na snimku pogubljenja Zastavin model M21. Sajt Belingkat objavljuje na engleskom i ruskom jeziku.

Uglavnom se bavi optužbama na račun Moskve o navodnom prisustvu ruske vojske u Ukrajini ili o napadima bojnim otrovima u Siriji, što stavljaju na dušu režimu predsednika Bašara al Asada.

Kamerun je prijateljska zemlja i nije priznao Kosovo. Obustava izvoza srpskog oružja u ovu zemlju već godinama obuhvaćenu ratom s džihadistima Boko harama sigurno bi se odrazila na odnose dve zemlje.

Pritom, Kamerun neometano uvozi oružje i sa Zapada. Prema ruskim izvorima, najviše iz Francuske čija je bio kolonija.

Ministar za komunikacije Kameruna Isa Čiroma Bakari odbacio je snimak navodnog pogubljenja kao lažnu vest zbog raznolikih uniformi, ali je rekao da će vlasti sprovesti istragu.

Na snimku amaterskog kvaliteta vojnici vode žene i decu, optužuju ih za saradnju s terorističkom organizacijom Boko haram i govore im da će umreti. Pred nekolicinom seljana vojnici su povezali oči ženama i deci i streljali ih s leđa.

Od 2013. godine Kamerun redovno kupuje oružje i od Srbije, javno i po pravilima UN, pa tako i puške M21. Reč je o sistemu kalašnjikova sa noćnim i dnevnim optičkim nišanom i potcevnim bacačem granata, ali najzanimljivija odlika je NATO kalibar 5,56 x 45 milimetara što Zastavin adut M21 čini konkurentnim i proizvodima zapadnih izvoznika koji bi rado prodali Kamerunu svoje puške.

Pri tome, američki instruktori obučavaju kamerunske vojnike taktičkim radnjama sa M21, ali se Amnesti internešenel zaslepljen srpskom puškom nije zapitao da li su propustili da ih nauče i kako da postupaju s civilima.

Rat koji se razbuktao svom silom u Nigeriji 2013. godine i prelio se na susedne Kamerun, Čad i Niger. Od tada je svoje domove napustilo 2,3 miliona ljudi, a Boko haram je ubio 6.600 civila i svetsku slavu stekao u aprilu 2014. otmicom 276 učenica iz nigerijske škole koje je udao za svoje teroriste.

Kamerun je do rata imao malu armiju, namenjenu za očuvanje unutrašnjeg poretka sa muzejskim arsenalom i tehnikom sačinjenom praktično od otpada sa Zapada. Tako se u trenutku pojavila potreba za velikom količinom naoružanja, a kvalitet srpskog oružja doprineo je da Boko haram ne ponovi uspeh Islamske Države u Siriji i Iraku.

Izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme uvećao se nekoliko puta od 2012. Samo prošle godine ugovoren je izvoz od 888 miliona dolara, od čega oko polovina ide u SAD. Međutim, veliki uvoznici srpskog oružja su i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Međutim, srpsko oružje često zarobe sirijska i iračka vojska od pripadnika raznih džihadističkih frakcija. Iako je uglavnom reč o jugoslovenskom naoružanju otetom iz magacina iračke vojske, često je reč i o teškim mitraljezima kojot M02 i minobacačkim minama s oznakama na ćirilici, koju JNA nije koristila.

Damask je redovno optuživao Saudijsku Arabiju i UAE da legalno kupljenim srpskim, hrvatskim, ukrajinskim, češkim, bugarskim oružjem drugih zemalja snabdevaju Islamsku državu, Al Kaidu i njihovu sabraću po zločinu. Međutim, mitraljezi kojot M02 nađeni su i kod pripadnika Boko harama u Nigeriji i Kamerunu.

Posmatrači s terena imaju dve pretpostavke. Prema prvoj, reč je o oružju koje je Boko haram oteo od kamerunske vojske. A prema drugoj, mitraljezi su prošvercovani iz Sirije u Afriku kada je Islamska država pod pritiskom ruske intervencije deo snaga prebacila u Libiju i zauzela nekoliko gradova.

Od aprila 2015. do septembra 2016. godine Islamska Država je bila u zvaničnom savezu sa Boko haramom, koji je u dobrim odnosima i s Al Kaidom, odnosno njenom sirijskom filijalom Ahrar al šamom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.