Zahvalnice grada Kragujevca za nevladine romske organizacije

Izvor: Kragujevac.rs, 06.Apr.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahvalnice grada Kragujevca za nevladine romske organizacije

U susret Međunarodnom danu Roma, koji se obeležava 8. aprila, danas su dodelom zahvalnica romskim nevladinim organizacijama otpočele svečanosti pod nazivom “Sećanja na dobra dela“. Zahvalnice povodom uspešno ostvarenog partnerstva lokalne samouprave grada Kragujevca i romskih nevladinih organizacija u cilju unapređenja položaja Roma u gradu, uručio je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Zajedničkim naporima lokalne samouprave i udruženja koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << se bave pitanjima romske zajednice, trudimo se da se status romske zajednice poboljša na opšte zadovoljstvo čitave zajednice, rekao je prof. dr Manojlović. Grad Kragujevac ozbiljno radi na ostvarivanju prava, socijalnoj inkluziji, iskorenjivanju diskriminacije i marginalizacije pripadnika romske populacije, ali i drugih manjina. Pre 11 godina otvorena je Kancelarija za romska pitanja koja je svojim radom povezala sve relevantne institucije, 2013. godine formiran je Savet za unapređenje položaja Roma, 2015. usvojen je Lokalni akcioni plan, a 2016. godine grad Kragujevac potpisao je Deklaraciju o unapređenju položaja Roma koju je podržala Vlada RS i OEBS, podsetio je prof. dr Manojlović. Lokalna samouprava zajedno sa predstavnicima romskih udruženja u realizaciji Lokalnog akcionog plana za Rome uključuje romsku zajednicu u sve segmente društva, što istovremeno povlači mnogo bolji životni standard za naše sugrađane romske nacionalnosti ali i neophodno očuvanje njihove tradicije, kulture i jezika, kazao je prof. dr Manojlović, prilikom dodele zahvalnica.

Zahvalnice su dobili organizacije “Romanipen“, “Roma Centar“, “Interaktivni Global Centar“, “Purano Rom“, “Zurali Romi“, “Romski Informativni Centar“ i Udruženje romsko srpskog prijateljstva “Stablo“.

Drago nam je što je grad Kragujevac prepoznao doprinos nevladinih organizacija u realizaciji mnogobrojnih aktivnosti koje su organizovane u cilju unapređenja položaja Roma i što je u svim tim aktivnostima saradnja sa lokalnom samoupravom bila od velikog značaja, rekao je Milan Petrović, predsednik udruženja “Stablo“. Imajući u vidu da se stanovništvo cele zemlje nalazi u teškoj situaciji, pripadnicima romske populacije sada je još teže. Nadam se da ćemo sa lokalnom samoupravom naći mehanizme da zajedničkim naporima prebrodimo trenutnu situaciju, kako bi počeli ponovo da bolje živimo i da zajedničkim snagama unapredimo položaj Roma, kazao je Petrović.

Inače, večaras u Skupštinskoj sali Romski informativni centar i Udruženje romsko-srpskog prijateljstva “Stablo“ organizuju Kulturne i pozorišne manifestacije, na kojoj će biti dodeljene zahvalnice gradskim institucijama.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.