ŽIVIMO U VREME OPASNIH IZAZOVA Ana Brnabić poslala SNAŽNU poruku povodom Dana državnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2024, 18:14

"ŽIVIMO U VREME OPASNIH IZAZOVA" Ana Brnabić poslala SNAŽNU poruku povodom Dana državnosti

Premijerka je prisustvovala ceremoniji u Kragujevcu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na tradicionalnoj Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu da je Sretenjski ustav proklamovao temeljne vrednosti našeg naroda - slobodu, nezavisnost i miroljubivost.

- Ideje i ideali sadržani u Sretenjskom ustavu odlučno su i javno proklamovali temeljne vrednosti koje već vekovima baštini naš srpski narod. Sloboda, nezavisnost, miroljubivost samo su neki >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od ideala vešto inkorporiranih u sadržaj Sretenjskog ustava - rekla je Brnabić u Sretenjskoj besedi.

Ona je podsetila da se ceremonija dešava u istorijskom prostoru stare Narodne skupštine u kojoj je na ovaj dan 1835. godine proglašen Sretenjski ustav, koji je, kako je rekla, prvi osnovni i temeljni pravni akt naše otadžbine, "zalog naše državnosti i nezavisnosti, bedem naše slobode".

- Stoga mi dozvolite da sa vama podelim osećanje istinske počašćenosti i odgovornosti, zbog toga što sam u prilici da se na nacionalni praznik svim našim građanima obratim upravo sa ovog, samog izvorišta novovekovne srpske državnosti i ustavnosti - poručila je Brnabić.

Podsetila je da Sretenjski ustav nije bio isključivo prvi osnovni pravni akt Srbije, već i jedan od tadašnjih najdemokratskijih ustava u čitavoj Evropi.

- Teritorijalno mala, ali duhom, slobodarstvom, nepokornošću i vizijom snažna kneževina Srbija, iznedrila je na ovom mestu jedan od najznačajnijih pravnih spomenika Evrope celokupnog XIX veka - navela je Brnabić.

Rekla je da je Srbija među retkim državama u svetu, ukolika ne i jedina, koja svoj nacionalni praznik slavi u spomen na dva prvorazredno značajna istorijska događaja koji su se odigrali istog dana, istog meseca, u dvema različitim godinama.

- Stoga mi danas proslavljamo Dan državnosti, ali i Dan ustavnosti naše otadžbine. Ove godine to činimo svečanije, organizovanije i masovnije nego ikada do sada - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, na molbu i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada je donela odluku da se od ove godine nacionalni praznik obeležava i proslavlja kroz čitav niz manifestacija širom Srbije u koje je uključen veliki broj ustanova kulture, stručnjaka, stvaralaca, organa vlasti, oružanih i snaga bezbednosti.

- Ovo je dan za ponos i za zahvalnost. Ovo je dan kada ukazujemo na slavu i trajanje naše otadžbine, što je i osnovna poruka ovogodišnjeg objedinjenog proslavljanja nacionalnog praznika - rekla je Brnabić.

Ukazala je na to da sloboda, suverenitet i nezavisnost nisu puki dar i da nisu nešto što "nam je palo s neba", već da se oni mukotrpno osvajaju i još mukotrpnije štite.

Istakla je da živimo u vreme brojnih, veoma složenih, opasnih, bezbednosnih, političkih, identitetskih i drugih izazova.

- Naš odgovor na sve te izazove je veoma jednostavan. Naša snaga počiva u našim ljudima, jedinstvu, slozi i saglasju. Samo ujedinjeni u odanosti otadžbini i spremnosti da je unapređuemo, snažimo i obogaćujemo u svakom vidu njenog postojanja, možemo da svi skupa obezbedimo bolju, sigurniju i srećniju budućnost svojoj i našoj deci - zaključila je Brnabić.

Sretenjska akademija održana je u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu, gde je 1835. godine donesen Sretenjski ustav, a u prisustvu brojnih ministara i predstavnika lokalne samouprave.

Na akademiji je izveden kulturno-umetnički program, a završena je pesmom "Vostani Serbije".

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/Tanjug/M.L./Prenela: T.M.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.