###XII### Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Izvor: Kragujevac.rs, 14.Avg.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

###XII### Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

U organizaciji Muzičkog centra i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, od 20. do 24. avgusta održaće se XII Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala. Ove godine, pored Gradskog kamernog hora “Liceum“ i Hora “Sveti Stefan Dečanski“ iz Novog Sada, kragujevačkoj publici predstaviće se gosti iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Izraela i Slovačke. Prvi put u okviru festivala nastupiće Dečiji hor Bugarskog nacionalnog radija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Kragujevac je grad festivala i jednom značajnijem idemo u susret. Grad je ponosan na Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala jer nosi logo EFFE koji potvrđuje kvalitet programa gradskog kamernog hora “Liceum“ i što je deo Evropske umetničke asocijacije “Evropa za festivale, festivali za Evropu“. Značajnim finansijskim sredstvima lokalna samouprava je podržala realizaciju ovog, sada već priznatog međunarodnog festivala, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i istakao značaj samog događaja. Festival ima jasan umetnički fokus i kao takav veliki lokalni, nacionalni i međunarodni značaj. Sertifikatom EFFE -a, festival postaje “vidljiv“ i dostupan evropskoj publici, umetnicima, umetničkim organizacijama i medijima, što otvara mogućnost međunarodnog umrežavanja i novih saradnji, a samim tim i povećanje publike, dodao je Bjeletić, član Gradskog veća.

Zahvaljujući se na finansijskoj podršci gradu Kragujevcu, Nebojša Jakovljević, direktor Muzičkog centra je rekao da je organizaciju festivala podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja što govori o značaju ovog kulturnog događaja ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou. Muzički centar ulaže napore da na najbolji mogući način organizuje ovaj festival i uz podršku grada Kragujevca zadrži poziciju koja mu pripada, očuva tradiciju i kvalitet. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala nam omogućava da budemo bolje pozicionirani na mapi evropskih festivala i doprinosi boljem kulturnom ugledu našeg grada, rekao je direktor Nebojša Jakovljević.

O umetničkom delu organizacije, novinama koje donosi dvanaesti međunarodni festival na konferenciji govorio je profesor Miloje Nikolić, osnivač i muzički direktor festivala. Ove godine prvi put u okviru festivala nastupiće dečji hor iz Bugarske koji će otvoriti internacionalni deo festivala. Odlučili smo da ove godine prvi put uvedemo nagrade koje će tročlani žiri dodeljivati za najbolji programski koncept i izvođačku dimenziju. Kada je reč o završnoj večeri, pored Ateljea, horske radionice koja okuplja učesnike festivala u cilju promocije srpske muzike, dodela nagrada i diploma, novinu donosi nastup vokalne grupe Close Harmony Friends iz Slovačke koja izvodi a cappella obrade džeza i popularne muzike, objasnio je profesor Nikolić.

Festival će se održati na sedam različitih lokacija, a svečano otvaranje je zakazano za nedelju 20. avgust na stepeništu ispred Prve kragujevačke gimnazije. Festival će tradicionalno otvoriti Gradski kamerni hor “Liceum“ koji će ove godine nastupiti sa mešovitim horom Filološko umetničkog fakulteta i izvešće ljubavne pesme srpskih horskih kompozitora.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

U Kragujevcu međunarodni festival kamernih horova

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2017

Kragujevac će od 20. do 24. avgusta biti domaćin Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala, najavili su organizatori...Na 12. po redu festivalu predstaviće se horovi iz Mađarske, Bugarske, Poljske, Izraela i Slovačke, a iz Srbije će nastupiti Gradski kamerni hor "Liceum" iz Kragujevca...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.