Vučićeva Sretenjska beseda: Srbija je nastala iz vere napravljene od krvi i suza

Izvor: Blic, 15.Feb.2016, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučićeva Sretenjska beseda: Srbija je nastala iz vere napravljene od krvi i suza

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je danas u Kragujevcu Sretenjsku besedu povodom Dana državnosti i kazao da je Srbija nastala iz "vere napravljene od krvi i suza".

Vučić je na svečanoj akademiji u Staroj skupštini Kragujevca, rekao da srpski narod nije imao nikakav racionalan razlog za veru kada je odlučio da bude slobodan i stvarao državu 1804. i 1835, jer je ta vera nastala u bedi i ropstvu.

- Pokazalo se da je vera napravljena od krvi i suza >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najčvršća i najjača tvorevina i iz nje je nastala Srbija, iz nje smo svi mi nastali - kazao je Vučić.

Svečana akademija pod nazivom "I Univerzitet... i knjiga..." u Staroj skupštini počela je himnom Republike Srbije.

Stara Skupština nalazi se na ivici porte kraj stare Miloševe crkve, jedan od najznačajnijih spomenika kulture u ovom delu Srbije.

U vreme kada je Kragujevac bio prestonica Srbije, u porti kraj Miloševe crkve održavane su sednice prvih narodnih skupština.

Обележавање #DanDrzavnosti #Srbija #Sretenje

Свечана академија у #Kragujevac pic.twitter.com/Rr6xb3KVpe

Podnošeni su izveštaji o stanju i radu u narodu, birani deputanti za Carigrad i Petrograd, sastavljane diplomatske note za sultana ili ruskog cara i rasparavljalo o važnim pitanjima u prvoj polovini 19. veka.

U Staroj skupštini koja je podignuta u vreme prve vladavine kneza Mihaila Obrenovića najznačajnija sednica Skupštine održana je na Sretenje 1835. godine, kada je Srbija dobila prvi demokratski Ustav, Sretenjski Ustav, čiji je tvorac bio knežev sekretar Dimitrije Davidović.

Svečanoj akademiji prisustvije i više doplomata, među kojima i ambasador Kine Li Manćang.

Ispred porte crkve okupio se veliki broj građana sa zastavama Srbije, koji su burnim aplauzom dočekali srpskog premijera.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.