Virtuelne ovce u Kragujevcu

Izvor: RTS, 30.Nov.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Virtuelne ovce" u Kragujevcu

Inspekcija ispituje spor dve veterinarske stanice iz Kragujevca o broju ovaca i navodnim zloupotrebama sredstava iz republičkog budžeta. "Kragujvet" tvrdi da je država plaćala zdravstvenu zaštitu za "virtuelne ovce". Optuženi "Kragujevac" odgovara da je reč o neznanju i namernoj zameni teza.

Posle prošlonedeljnog spora dve veterinarske stanice u Kragujevcu o tačnom broju ovaca u šumadijskim selima i navodnih zloupotreba sredstava iz republičkog budžeta, Veterinarska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inspekcija, počela je vanrednu kontrolu.

Sukob je nastao kada su u jednoj veterinarskoj stanici posumnjali da kolege iz druge, konkurentske stanice prikazuju netačne podatke o broju ovaca u Šumadiji.

Tako u "Kragujvetu" tvrde da na tom području nema više od 6.000 ovaca, a u Veterinarskoj stanici "Kragujevac" kažu da se u okolnim selima uzgaja između 60 i 90 hiljada ovaca. Optužbe smatraju neosnovanim, jer time, tvrde, konkurencija želi da preuzme tržište.

"Postoji opasnost da im se teren oduzme. Oni prebacuju na nas svu krivicu i svojim lažnim izjavama pokušavaju medijski da ocrne ne samo nas, već i celu veternirasku struku", kaže direktor Veterinarske stanice "Kragujevac" Miroljub Karić.

Suvlasnik Veterinarske stanice "Kragujvet" Damjan Srejić ističe da je njihova želja da, kako kaže, dokažu očiglednu krađu.

"Želimo da zaštitimo celu veterinarsku struku i interese Ministarstva poljoprivrede koje daje ogromna sredstva i pomaže veterinarskim stanicama u ovim teškim vremenima", kaže Srejić.

U "Kragujvetu" optužuju stanicu "Kragujevac" da je netačnim podacima o broju ovaca oštetila budžet za višemilionski iznos, jer je država plaćala zdravstvenu zaštitu za "virtuelne ovce". Optuženi odgovaraju da je reč o neznanju i namernoj zameni teza.

"Uporno manipulišu podacima o broju uzoraka i broju ovaca na terenu, i na taj način pokušavaju da sa sebe speru neodgovoran rad i poslove koje nisu obavili, a bili su im povereni", napominje Miroljub Karić iz veterinarske stanice "Kragujevac".

Karić tvrdi da su zaposleni u stanici "Kragujvet" koja ih je optužila za zloupotrebe, upali u njihove baze podataka i izmenili ih, a u "Kragujvetu" to demantuju.

"Oni koji se razumeju u svoj posao, znaju da je to smešno. Za svaki podatak unet u bazu podataka, postoji pisani trag i pisana dokumenta. Osamdeset hiljada ovaca ne postoji i to je suština ove priče", uzvraća Damjan Srejić iz "Kragujveta".

Tačan broj ovaca u šumadijskim selima biće poznat po završetku popisa poljoprivrednih domaćinstava, od čega će zavisti i visina sredstava koje Ministarstvo uplaćuje za zaštitu zdravlja domaćih životinja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.