Veliki školski čas u Šumaricama

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki školski čas u Šumaricama

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 78-godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama. U znak sećanja, i ove godine održan je Veliki školski čas.
Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, iz Šumarica su i ove godine poslate poruke mira i tolerancije i apel čitavom svetu da se ovakav zločin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više nigde i nikada ne ponovi.

Kraj spomenika "Prekinut let", poznatijeg kao V-3, hiljade građana iz zemlje i inostranstva na jedinstvenom času istorije sećanja i opomene.
Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema "Glasovi iz Šume" Aleksandra Šurbatovića.
"Pouka iz šume je pouka o jednom velikom zločinu, koji nikada više ne sme da se ponovi. Ako budemo shvatili taj zločin na način koji bi, po mom mišljenju trebalo da se shvati, nadam se da će u najboljem slučaju to doprineti bar malo jednoj većoj, široj slici, da se taj zločin nikada više ne ponovi", istakao je Aleksandar Šurbatović, scenarista i reditelj poeme.
Kraj humki streljanih vence su položili: delegacija kragujevačke Gimnazije, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića - Nikola Selaković, ambasadori Nemače i drugih zemalja, ministri u Vladi Srbije.
Moleban za oko 3.000 kragujevačih mučenika, služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije.
"Ovo je svakako mesto i događaj, koji obeležavajući 21. oktobra svake godine, pokazujemo da gajimo kulturu nezaborava, i da ta kultura održava nas. Jer, onoga trenutka kada Srbi zaborave Šumarice i Kragujevac, 21.oktobra 41.godine, neće više ni oni sami postojati", smatra generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.
Povod za zločin u Kragujevcu, bili su nemački gubici na putu Kragujevac-Gornji Milanovac. Za ubijenog nemačkog vojnika, streljano je 100 civila, za ranjenog, pedeset muškaraca. Najmladi, Dragiša Nikolić, imao je 11 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki školski čas u Šumaricama

Izvor: OkRadio.rs, 21.Okt.2019

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 78-godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama. U znak sećanja, i ove godine održan je Veliki školski čas. Uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.