Veliki školski čas u Šumaricama

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki školski čas u Šumaricama

Beograd -- Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

Danas se u Srbiji obeležava državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata.

Sa mesta masovnog streljanja, gde su nemački fašisti izveli na streljanje, zajedno sa građanima i profesore i đake iz školskih klupa, Kragujevac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ovog 21. oktobra podseća, opominje i upozorava da se tako nešto više nikada i nigde ne ponovi, prenosi RTS.

Navodi se da je Velikom školskom času i ove godine prethodio moleban, pomen žrtvama, koji je služio vladika šumadijski Jovan i sveštenici Šumadijske eparhije.

Kraj spomenika đacima i profesorima položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora.

Ove godine izveden je dramski prikaz "Nisam kriv što sam živ", po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde, koji su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra. Nemački okupatori su, kao odmazdu za pogibiju deset svojih vojnika i ranjavanje 26 u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta, u Šumaricama 21. oktobra streljali oko 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mesta, među kojima i 300 učenika srednjih škola i šegrta, i 15 dečaka, uličnih čistača obuće.

Podseća se da je Veliki školski čas kraj spomenika streljanim đacima i profesorima prvi put održan 1957. godine.

U programu Velikog školskog časa ukupno je do sada bilo više od 50.000 učesnika, napisano na desetine poema, originalnih muzičkih i književnih dela. Navodi se da je kragujevačke Šumarice i spomen kompleks 21. oktobar posetilo pet miliona ljudi iz zemlje i sveta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održan tradicionalni "Veliki školski čas"

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2018

BEOGRAD - U kragujevačkim Šumaricama danas je ispred spomenika đacima i profesorima koji su strijeljani 21. oktobra 1941. godine održana tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas" sa koje je poslata poruka da se takav zločin nikada više ne smije ponoviti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.