Izvor: RTS, 21.Okt.2020, 12:38

Veliki školski čas bez publike u Kragujevcu, izvedena drama "Izrešetane duše"

U Kragujevcu je održan Veliki školski čas i izvedena drama "Izrešetane duše" rediteljke Jane Maričić. Služeno je opelo streljanim učenicima i profesorima i položeni venci. Prvi put ove godine, zbog pandemije koronavirusa, čas je održan bez publike.
Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 79. godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama.

Obeležavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je krenulo u 10.30 kada je održano opelo streljanim učenicima i profesorima, a vence su polagali gimnazijalci Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici Skupštine Grada, Vlade Srbije i ambasada.
Sećanje o stradalim đacima, pre svega, neguju današnji gimnazijalci.
"Prvi put kad smo došli u prvoj godini imali smo čas istorije u spomen-učionici i u spomen-učionici je baš dosta plakata i slika koje se odnose na 21. oktobar tako da je to dosta bio poseban osećaj", kaže Daliborka Hranjc, učenica Prve kragujevačke gimnazije.
"Generalno bilo koji Kragujevčanin ima dosta, i na osnovu svojih roditelja, sećanja i pričanja o tome. Dolazimo svake godine, ne samo gimnazijalci, nego i drugi srednjoškolci, ali opet u gimnaziji svake godine se podsećamo na to", dodaje Lazar Milojević, učenik Prve kragujevačke gimnazije.
Povod za zločin bio je napad na nemački pešadijski puk 16. oktobra 1941. godine kada je ubijeno desetoro, a ranjeno 26 vojnika. Nakon toga izdata je naredba da se za jednog ubijenog Nemca strelja stotinu, a za ranjenog 50 civila.
"To je verovatno najmasovniji, svakako najmonstruozniji zločin koji se dogodio u smislu ubijanja nevinih talaca. U Kragujevcu su pored, kao što znamo, odraslih muškaraca, jednog broja jevrejskih žena, par naših žena ubijani i đaci, odnosno deca i to je na neki način odvojilo ovaj zločin od ostalih", ističe Marko Terzić, istoričar.
Za razliku od prethodnih godina, zbog epidemije koronavirusa, poštu streljanima kod samog spomenika odale su malobrojne zvanice, dvadesetak kragujevačkih gimnazijalaca i diplomate. Kragujevčana prvi put nije bilo u većem broju.
"Ovo je jedan od najvažnijih događaja za Kragujevac i Kragujevčani itekako poštuju Veliki školski čas. Sigurno da ovde svake godine dolazi pet do deset hiljada ljudi, zavisi od vremenskih uslova, uvek dolaze da ispoštuju pomen žrtvama", naglašava Nikola Govedarica, kustos Spomen-parka "Kragujevački oktobar".
Kraj spomenika ubijenim đacima i učiteljima ipak je izvedeno delo makedonskog autora Venka Andonovskog, čiji je deda ubijen u Kragujevcu. Majka ovog pisca, godinama kasnije je, kao učiteljica, dovodila đake iz Skoplja i govorila im o ovom zločinu. Izvedenu dramu "Izrešetane duše" režirala je Jane Maričić.
Oveležavanje Dana sećanja se moglo pratiti na Drugom programu RTS-a.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.