Veliki školski čas

Izvor: Kragujevac.rs, 21.Okt.2014, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki školski čas

U znak sećanja na nevino stradale građane Kragujevca i ovog 21.oktobra u Šumaricama održan je Veliki školski čas i moleban kragujevačkim velikomučenicima.

Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima parastos je služio Episkop Šumadijski gospodin Jovan uz sasluženje sveštenstva Šumadijske eparhije.

Vence kraj spomenika V3 položili su učenici Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici Narodne Skupštine Republike Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, komadant Žandarmerije MUP-a Srbije, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i predsednik Skupštine grada Saša Milenić, ambasadori Nemačke, Belorusije, Slovačke i Palestine, predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, Školske uprave, Kliničkog centra, gradskih institucija i preduzeća, političkih stranaka i mnogi građani.

I ove godine iz Šumarica podignut je glas protiv rata i svakog zla koje on sa sobom nosi, sa jedinstvenom porukom da se tako nešto više nigde i nikada ne ponovi.

U umetničkom delu programa, u okviru manifestacije Veliki školski čas predstavljen je izbor najboljih pesama koje su do sada izvedene u Šumaricama, a koji su sačinili pisci Vidosav Stevanović i Aleksandar B.Laković. Veliki školski ove godine sačinjavali su stihovi preko 150 pesama, među kojima su i stihovi velikih pesnika poput Duška Radovića, Oskara Daviča i Jure Kaštelana. Muziku je komponovao Zoran Hristić a režija je poverena Ružici Lukić.

U programu su nastupili dramski umetnici: Tanja Bošković, Zlata Numanagić, Kristina Simović, Marija Vasiljević, Isidora Rajković, Darija Nešić i Saša Pilipović.

Komemorativna i umetnička manifestacija u kragujevačkim Šumaricama održava se od 1957.godine, a od 1963.godine do danas organizaciju ove manifestacije realizuje Spomen park “21.oktobar“. Do sada je objavljeno 42 knjige o stradanju u Kragujevcu na početku Drugog svetskog rata, a o ovoj temi pisalo je 30 autora.

Inače, 21.oktobar se od 2012.godine obeležava kao državi praznik - Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.