Veliki planovi za Kragujevac: Rekonstrukcija Urgentnog centra, prelazak Gradske toplane sa uglja na gas...

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 16:51

Veliki planovi za Kragujevac: Rekonstrukcija Urgentnog centra, prelazak Gradske toplane sa uglja na gas...

Kragujevac ne odustaje od borbe uprkos teškoj situaciji zbog epidemije korona virusa – gradiće se obilaznica oko grada, rekonstuisati Urgentni centar, menjaćemo kanalizacionu mrežu, Gradska toplana preći će sa uglja na gas da deca udišu čistiji vazduh.

Više od godinu dana, osim zdravlja , ekonomija je teško pogođena pandemijom kovida 19. Ipak, privreda Šumadijskog upravnog okruga, a samim tim i Kragujevca, prošle godine i u uslovima pandemije ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u iznosu od 339,8 miliona evra.

"To je rezultat ogromnog zalaganja zaposlenih u izvoznom klasteru kompanija, izuzetno efikasnoj podršci Vlade Srbije kroz čitav set mera, ali i aktivnosti lokalne samouprave. Prilagođavamo se situaciji. Zdravlje je na prvom mestu, a odmah uz njega ide i ekonomija, jer bez novca nema ni zdravstvenog sistema. Da je Kragujevac atraktivna investiciona destinacija pokazuje i priliv direktnih stranih investicija, a detaljima ćemo obradovati Kragujevčane u trenutku kada i zvanično započnu realizacije", rekao je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić za Blic, navodi se na zvaničnom sajtu ovog grada.

"Iako je Kragujevac prepoznatljiv po metalskom kompleksu, polako menjamo svoj imidž i usmeravamo se ka IT sektoru. Naša je želja da proizvodnjom oružja, automobila, a odnedavno i tramvaja sačuvamo tradiciju, ali i da pratimo savremene trendove. Prvi korak svakako bio je gradski Data centar, pušten u rad početkom prošle godine. Kruna razvoja informacionih i komunikacionih tehnologija za Kragujevac je državni Data centar, jedan od najvažnijih kapitalnih infrastukturnih projekata Vlade Srbije."

Ovde će biti smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom države. Među prvim komercijalnim korisnicima su Agencija za lekove i medicinska sredstva, kompanija IBM, "Orion telekom" i "Huavej".

"Ovakav projekat Kragujevac, ali i Srbiju, stavlja na digitalnu mapu Evrope i sveta i zaista sam ponosan na predsednika države i Vladu Republike Srbije zbog vizije i zato što su uspeli da realizuju Data centar ranga koji danas imaju najrazvijenije države sveta", rekao je Dašić.

Još jedan veliki projekat očekuje Kragujevac – Ministarstvo građevinarstva potpisalo je komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom CRBS, na osnovu programa "Srbija 2020-2025". Tim programom su definisana dva kapitalna projekta za grad Kragujevac, a to je zamena postojeće kanalizacione mreže i izgradnja nove mreže u delovima grada koji je nemaju, kao i instalacija novih sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Cvetojevcu i Stragarima.

Drugi projekat koji se tiče komercijalnog ugovora sa kineskom kompanijom je formiranje nove regionalne deponije sa sanacijom i rekultivacijom postojeće deponije u selu Jovanovac. Početak radova se očekuje ove godine. U toku je pripremna faza i formiranje regionalnog preduzeća za upravljanje tom regionalnom deponijom.

"Ako se deo ovih projekata ostvari u vreme ovog mandata znaću da se nisam uzaludno prihvatio funkcije gradonačelnika", istakao je Nikola Dašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.