Usvojena odluka o drugom rebalansu budžeta grada Kragujevca

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Okt.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena odluka o drugom rebalansu budžeta grada Kragujevca

Odlukom o drugom rebalansu budžeta ukupno utvrđeni prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci iznose 7, 9 milijardi dinara. Do rebalansa je došlo zbog rasporeda viška prihoda odnosno suficita utvrđenog odlukom o završnom računu za 2017. godinu u iznosu od 73 miliona dinara. Na drugoj strani došlo je do uvećanja rashoda za oko 500 miliona dinara zbog sufinansiranja boravaka dece u privatnim vrtićima, uvećanja sredstva za izgradnju puteva, kao i uvećanja pozicija za javni prevoz što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << posledica većeg broja linija i polazaka.

U raspravi po toj tački, koja je trajala skoro dva sata, predstavnici opozicije na 20. redovnom zasedanju gradskog parlamenta, izneli su niz optužbi na rad gradske vlasti uz obrazloženje da rebalans pokazuje nepostojanje vizije, a ni ambicije da se Kragujevac unapredi.

Ova vlast, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, smanjila je broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave za 750 ljudi u stalnom radnom odnosu i preko 200 koji su angažovani na određeno i time uštedela građanima Kragujevca oko šest miliona evra godišnje.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje danas se nalazi 18 200 nezaposlenih, što je za 5000 lica manje nego pre pet godina.

Od 1. januara 2016. godine ne postoji faktura koja nije plaćena kako u Gradskoj upravi, tako i u svim preduzećima i ustanovama. Izvorni prihodi grada u poslednje četiri godine uvećani su za deset miliona evra i iskorišćeni su pored ostalog za nove investicije.

Optužbe da je zbog povećanja stope postignut uvećan prihod od poreza na imovinu ne stoje, kazao je Nikolić i dodao da je to posledica povećanog obuhvata s obzirom na to da su konačno evidentirani svi objekti na terenu.

Zbog toga je akcija „Rez na porez“ nemoralna, jer su upravo predstavnici opozicije, kada su bili na vlasti 2014. godine doneli odluku o najvećem mogućem zakonskom razrezu od 0,4 posto poreza na imovinu, ali rešenja do oktobra nisu uručena. Nikolić je podsetio da je sadašnja gradska vlast odmah prepolovila tu stopu kako bi omogućila građanima da isplate potrživanja za tu godinu. Kada se situacija stabilizovala stopa je povećana na 0,3 a kada se popravi standard građana biće i 0,4 posto.

Uvećan iznos za kazne i penale nije posledica nesavesnog poslovanja već greške katastra pričinjene prilikom prenosa podataka iz zemljišnih knjiga u digitalni oblik tako da je došlo do preklapanja parcela i pomeranja granica. U zadnjih pet godina zbog eksproprijacija i sticanja zemljišta za izgradnju industrijskih zona sa računa grada po raznim presudama skinuto je čak 500 miliona dinara.

Uvećanjem iznosa za sufinansiranje privatnih vrtića, obrazlažući predlog odluke o rebalansu budžeta gradonačelnik Nikolić je rekao da postoji mogućnost da do kraja godine svako dete koje je konkurisalo bude primljeno u vrtić. To će biti istorijski uspeh za Kragujevac jer nijedan grad u Srbiji nije rešio boravak dece na taj način.

Zbog toga primedbe da je novac jedne predškolske ustanove preusmeren za potrebe Radio televizije Kragujevac ne mogu da budu iritirajuće za građane, jer se radi samo o zameni aproprijacija. Proces privatizacije te medijske kuće, koja ima 0 dinara duga i 24 radnika, ne zavisi od nas, a s obzirom na to da je u vlasništvu grada to je bio način da prebrodimo trenutni problem.

Teško je planirati budžet kada postoje prenete obaveze iz prethodnog perioda. Iz toga uskoro izlazimo i svaki naredni budžet, zaključio je Nikolić, biće realan.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Kragujevac, usvojena odluka o drugom rebalansu budžeta

Izvor: RTS, 27.Okt.2018, 13:49

Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su drugi rebalans budžeta za 2018. godinu kojim, ukupno utvrđeni prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci iznose 7,9 milijardi dinara. . Do rebalansa je došlo zbog rasporeda...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.