Usvojen završni račun budžeta grada Kragujevca za 2017. godinu

Izvor: Kragujevac.rs, 15.Jun.2018, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen završni račun budžeta grada Kragujevca za 2017. godinu

Realizacija prihoda u budžetu grada Kragujevca za 2017. godinu iznosi 75,59 posto. To znači da je od planiranih 8 149 000 000 dinara ostvareno 6 160 000 000 dinara prihoda i primanja. Ukupno izvršeni rashodi i izdaci iznose 6 066 000 000 dinara. Odlukom o završnom računu utvrđen je i konsolidovani višak prihoda i primanja u iznosu 93 miliona dinara.

Većinom glasova odbornici Skupštine grada na redovnom 17. zasedanju usvojili su završni račun grada Kragujevca za 2017. godinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << uz ocenu da je završni račun pokazao da se budžet sve bolje i preciznije planira.

Predstavnici opozicije nisu glasali i izneli su niz kritika na račun vladajuće većine, koje se odnose na nedostatak investicija i rad javno - komunalnih preduzeća.

Postoje lepe želje svih nas da se mnogo više novca uloži u investicije, ali nažalost sve dok su nam preduzeća takva kakva jesu, dok imaju finansijske probleme i višak zaposlenih nećemo moći potpuno da se posvetimo razvoju - rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić. Nije tačno da u gradu ništa ne funkcioniše. Funkcioniše sve, ne kao u Cirihu ili Parizu, jer nosimo teret krize iz prošlosti, ali su usluge koje pružamo građanima sve bolje i bolje. Nikolić je dodao i da su subvencije prema preduzećima iz godine u godinu sve manje, a to će jasno biti prikazano i u završnom računu za 2018. godinu. Grad se trudi da uvećava imovinu, ove godine kupljen je Zastavin servis na ulazu u grad za buduću autobusku stanicu, a prošle godine podsetio je Nikolić kupljena je i upravna zgrada Ratka Mitrovića kod škole Svetozar Marković.

Skupština grada je usvojila tri plana detaljne regulacije koji se odnose na Kružni tok kod srednje Medicinske škole, naselja Metino brdo i Bresnica i deo Radne zone Kragujevac i Zone poslovanja - Servis 2, kao i predloge odluka o izradi planova detaljne regulacije sledećih delova grada: “Kasarna Milan Blagojević“, neformalnog naselja Korman, dela Radne zone I Industrijska zona Kragujevac i Radne zone II Lepenica - Skladišni centar, Korman polja, naselja Stanovo, OŠ “Milutin i Draginja Todorović“, Petrovačka magistrala i naselja Teferič.

Ovi planovi predstavljaju opštu sliku tih delova grada počev od broja stanovnika, kvaliteta vodosnabdevanja i električne energije, razgraničenje privatnog i javnog interesa, uspostavljanja novih saobraćajnica i legalizacije već postojećih.

Postojanje adekvatne planske dokumentacije omogućava pravila uređenja i građenja, razvoj komunalne infrastrukture, definisanje uslova i mera zaštite životne sredine, prirodnih i kulturnih dobara, energetske efikasnosti i dr.

Pristupanje izradi planova “Kasarna Milan Blagojević“ i Kružni tok kod srednje Medicinske škole predstavlja uvod u velike infrastrukturne radove. Ideja je da se napravi nova saobraćajnica kojom će se spojiti ulica kneza Mihaila sa Bulevarom kraljice Marije. Regulacijom kružnog toka kod Medicinske škole, frekvencija saobraćaja u ovom delu grada biće poboljšana.

Odbornci su usvojili predlog o promeni naziva ulice Đure Pucara Starog u Licej Kneževne Srbije. Inicijativu za promenu naziva ulice podneli su Univerzitet u Kragujevcu, Ekonomski i Pravni fakultet i Druga kragujevačka gimnazija, a pridružio se i Sportsko-rekreativni centar “Mladost“. U godini kada se navršava 180 godina od osnivanja Liceja, prve visokoškolske ustanove u modernoj Srbiji i 200 godina od proglašenja Kragujevca za prestoni grad, promena naziva ulice, kako smatraju predlagači, je doprinos obeležavanju predstojećih jubileja.

Takođe, Skupština je usvojila i predlog da jedna ulica u naselju Pivara ponese ime bivšeg, generalnog direktora “Zastave“ Prvoslava Rakovića. Inicijativu je pokrenulo Udruženje Kragujevac-naš grad, a reč je o ulici koja se proteže od Gromovića ulaza, kroz bivši krug Zastave, do ulaza u krug Fijatove fabrike.

Skupština grada je dala saglasnost na izmene i dopune Statuta JKP “Čistoća“ Kragujevac i Statuta ustanove Spomen park “Kragujevački oktobar“. Usvojen je i predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora Javnog stambenog preduzeća “Kragujevac“.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Sve funkcioniše, ali ne kao u Cirihu ili Parizu"

Izvor: B92, 15.Jun.2018

Kragujevac -- Skupština grada Kragujevca usvojila je većinom glasova odbornika završni račun budžeta za 2017. godinu prema kojem je realizacija prihoda bila 75,59 odsto...Od planiranih 8,149 milijardi dinara ostvareno je 6,16 milijardi dinara prihoda i primanja, a izvršeni rashodi i izdaci iznose...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.