Izvor: Kragujevac.rs, 06.Feb.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslovi za obavljanje legalnog taksi prevoza

Nezadovoljni brojnim nepravilnostima koje su uočili u taksi prevozu na teritoriji Kragujevca, samostalni taksi prevoznici organizovali su juče protest na platou ispred zgrade Gradske uprave. Kao najveće probleme naveli su nelojalnu konkurenciju linijskih taksista, neregistrovana taksi vozila, angažovanje vozila na crno i rad ostalih taksi službi van zakonskih okvira. Tim povodom Gradska uprava za privredu podseća taksi prevoznike, ali i sugrađane odnosno korisnike prevoza šta je Odlukom o >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << taksi prevozu potrebno da bi prevoz bio legalan.

Odluka koja se primenjuje od 13. novembra 2015. godine sadrži 57 članova. Taksi prevoz je vanlinijski prevoz putnika koji se obavlja putničkim vozilom u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Putničko vozilo za obavljanje taksi prevoza pored opštih uslova propisanih Zakonom, mora da ispunjava i sledeće posebne uslove: da ima ugrađen taksimetar koji je ispravan, plombiran i baždaren u skladu sa važećim cenovnikom, postavljen tako da iznos na taksimetru bude vidljiv putniku, ali i blok račun u kome je svaki list overen pečatom. Taksi vozač je dužan da naplati uslugu prevoza u iznosu koji pokaže taksimetar i izda račun korisniku prevoza. Vozilo mora da ima registarsku oznaku teritorije grada Kragujevca, koja sadrži oznaku “TX“ na zadnje dve pozicije kao i svetleću krovnu oznaku “TAXI“. Neophodno je da je u vozilu na vidnom mestu istaknut važeći cenovnik.

Članom 26. Odluke o taksi prevozu je predviđeno da za vreme obavljanja taksi prevoza u vozilu na vidnom mestu za korisnika prevoza mora da se nalazi i važeća taksi dozvola vozača.

Taksi prevoz obavlja se u vremenu od 00 do 24,00 sata. Putnici se primaju isključivo na taksi stajalištu, na ulici ili na mestu koje je pozivom odredio korisnik prevoza. Taksi stajališta se obeležavaju horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom. Taksi prevoznik ne može koristiti autobska stajališta koja su određena propisima grada za međumesni saobraćaj.

Taksi vozač je, podesećaju još jednom iz Gradske uprave za privredu, dužan da na početku vožnje uključi taksimetar i izda račun korisniku prevoza.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.