Uručeni sertifikati polaznicima ###ISEM### obuke

Izvor: Kragujevac.rs, 13.Jun.2018, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručeni sertifikati polaznicima ###ISEM### obuke

U sali Skupštine grada, danas je predstavljen “Program energetske efikasnosti grada Kragujevca za period 2018-2020“ koji je Skupština grada Kragujevca usvojila na sednici održanoj 27. aprila ove godine. Ovom prilikom uručeni su sertifikati polaznicima ISEM obuke koja je uz podršku UNDP-a organizovana u novembru prošle godine. Prezentaciji i dodeli sertifikata prisustvovali su Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i pametan grad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca, prof. Dušan Gordić, Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac, Aleksandar Macura, RES fondacija Beograd i Dragan Urošević, ispred programa UNDP-a.

Ovo je prilika da se još jednom podsetimo da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je usvojio Program energetske efikasnosti, po metodologiji koje je preporučilo Ministarstvo rudarstva i energetike i na osnovu Zakona o efikasnom korišćenju energije. Energetska efikasnost je jedan od naših strateških prioriteta i način da unapredimo kavlitet života naših građana. Danas, želimo još jednom da podsetimo na značaj domaćinskog ponašanja u našim javnim zgradama, kao i na značaj praćenja potrošnje energije i očuvanja resursa - kaže Ana Radojević.

Izrada ovog programa poverena je Fakultetu inženjerskih nauka. Dokument sadrži bilanse energetskih troškova na nivou grada i predloge mera na osnovu kojih je moguće ostvariti uštede. U programu je dat energetski bilans svih javnih zgrada, javnog osvetljenja i javnog transporta gde je sračunata potrošnja u kwh i evrima. Dati su i svi troškovi za energente koji se direktno ili indirektno izdvajaju iz gradskog budžeta. Programom je obuhvaćeno oko 300 javnih zgrada, to su svi vrtići, škole, ustanove kulture, mesne zajednice, administrativne zgrade, sportski objekti, kao i predlozi mera na osnovu kojih će biti ostvarena ušteda od najmanje 1%. Nakon prezentacije, uručeni su sertifikati polaznicima ISEM obuke koju je u okviru projekta podrške uvođenju sistema energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji, Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pohađalo 70 polaznika.

- U Kragujevcu su krajem prošle godine organizovane obuke za 70 polaznika i danas će biti dodeljeni sertifikati o završenoj obuci. Sama obuka se odnosi na unošenje računa za objekte koji su u nadležnosti grada, odnosno za koje grad plaća troškove potrošnje energenata i vode. Ti krajnji korisnici unose račune o potrošnji energije za svoj objekat u zajedničku bazu i na osnovu toga se kreiraju ukupne potrošnje koje energetski menadžer grada Kragujevca može da prati i da analizira, a sve u cilju postizanja ušteda - kaže Dragan Urošević iz programa UNDP koji je i uručio sertifikate polaznicima. Ovaj događaj se realizovan u okviru Programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji (CSOnnect) koji implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC), a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.