Izvor: RTS, 08.Jun.2021, 12:11

Univerzitet u Kragujevcu među najboljima na svetu u oblasti kliničke medicine

Treću godinu zaredom Univerzitet u Kragujevcu rangiran je na Šangajskoj listi u oblasti kliničke medicine. Istraživači Fakulteta medicinskih nauka uspeli su da sačuvaju mesto na prestižnoj akademskoj listi i svojim naučnim radovima obezbede poziciju između 201. i 300. mesta.
Među 1.000 najbolje rangiranih visokoškolskih ustanova iz celog sveta, kragujevački Fakultet medicinskih nauka. Naučni radovi profesora i istraživača tog fakulteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objavljeni u međunarodnim časopisma, treći put su ga svrstale u prestižno naučno društvo.

"Što znači da sve ono što mi ispitujemo, istražujemo u bazičnoj medicini, možemo da sutra primenimo u budućnosti i na praksu, u klinici, na pacijentima", navodi doc. dr Nevena Jeremić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.
U medicinskim laboratorijama svakodnevno se obavljaju istraživanja i ogledi. Iz njih je proisteklo oko 200 naučnih radova, citiranih u stručnim časopisima.
Za rangiranje na Šangajskoj listi, kriterijumi su i predavači, dobitnici Nobelove nagrade, kao i strani studenti. Zato je nedavno akreditovan studijski program farmacije na engleskom jeziku.
"Tako da sam siguran da ćemo to uraditi u narednom periodu i za integrisane akademske studije medicine, možda i za Visoku školu i na taj način povećati broj i regionalni uticaj", navodi prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.
Stalno ulaganje Fakulteta medicinskih nauka u kvalitet i znanje, prepoznato je i visoko vrednovano u naučnom svetu. Na Fakultetu planiraju nova istraživanja i učešće u što većem broju međunarodnih projekata, sa ciljem da se, pored kliničke medicine, na Šangajskoj listi nađu i druge oblasti.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Univerzitet u Kragujevcu na Šangajskoj listi najprestižnijih svetskih univerziteta VIDEO

Izvor: B92, 08.Jun.2021

Pored beogradskog, i Univerzitet u Kragujevcu se zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka našao na ovogodišnjoj Šangajskoj listi najprestižnijih svetskih univerziteta i to u oblasti kliničke medicine..."Za sam univerzitet je izuzetno značajno. Mi smo na listi već treću godinu zaredom, koja je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.